Optimisme

HOLD HÅPET OG BESLUTTSOMHETEN OPPE

 

Tross for mange problemer

må du som menneske

alltid beholde selvtilliten

og jobbe hardt.

I =VESTFOLD kan vi nå i august lese et spennende intervju med Dalai Lama. Under tittelen «Det store hjemmet» blir hans tanker om hvordan man selv i de vanskeligste situasjoner må holde motet oppe presentert.

Dette kan han si med tyngde. Ikke bare som åndelig veileder for det tibetanske folket, men også fordi han selv er fordrevet fra sitt land og lever i eksil. Hans situasjon kan jo ikke sammenliknes direkte med hvordan de som bor på gata har det, men følelsen av hjemløshet har han kjent på.

«Noen ganger føler jeg håpløshet og desperasjon» sier han, og går videre til å si hvordan han takler dette: «Det er mye bedre å beholde entusiasmen og positiviteten enn å å tillate meg selv miste håpet og la meg demoralisere».

Dette er viktig, synes jeg. Her deler han også synspunktet til et annet moralsk fyrtårn, Mahatma Ghandi : «Jeg vil ikke la noen gå gjennom mitt sinn med sine skitne føtter». I den forstand at vi velger selv hva vi skal tenke.

Dette holder han stadig fram for andre. Han oppfordrer til å beholde selvtilliten og besluttsomheten. Det er vanskelig, men nødvendig. I grunnen er det den eneste løsningen. Når det kommer til stykket, er det oss selv det kommer an på. Vi må ha tro på oss selv, vi må stå på for å få til det vi ønsker og vi må holde ut.

Man må ikke ha så store problemer som selgerne av gatemagasinene for å ha noe å lære av Dalai Lama. Vi har alle våre utfordringer i hverdagen.

Han oppfordrer oss videre til å ikke la følelsene ta overhånd: «Følelsene er en sjekk av intelligensen. På et intellektuelt nivå kan vi analysere enhver situasjon. Om situasjonen er overkommelig er det ikke nødvendig å bekymre seg. Hvis situasjonen er uoverkommelig er det heller ikke nødvendig å bekymre seg for mye. Vanligvis leder bekymringer til frustrasjon, og frustrasjon til sinne. Det er derfor alltid best å prøve og ikke bekymre seg for mye».

Alle har det vanskelig fra tid til annen. Da er valget vårt. Vi kan velge å følge Dalai Lamas råd: Holde håpet, besluttsomheten, entusiasmen og positiviteten oppe.

——————

Det er organisasjonen Network of Street Papers og nyhetsredaktør Danielle Batist har ført samtalen i penn.

=VESTFOLD får du kjøpt på gata. Halvparten av det du betaler direkte til selger. Muligens vil akkurat denne artikkelen også bli trykket i andre gateaviser rundt om i landet. Sjekk ut www.erlik.no.