Ordspinn,  Skrivetips

SKRIV DEG FRI

Et liv er ikke det som har hendt med et menneske,

men hva en husker og hvordan en husker det

~ Gabriel Garcia Marquez

Hverdagslivet er som det er. Sånn som det pleier å være. Slik det alltid har vært. Noen ganger sukker vi og tenker at sånn er det og sånn blir det. Og da blir det sånn.

Tenker vi derimot at vi skulle ønske at kunne endre litt på ditt eller datt, da kan det bli annerledes. Kan bli. Du bestemmer. Dersom du bare tenker det, skjer ingenting. Endring må gjøres. Du må ville endre deg. Du må ta grep. Sette deg mål. Sette i gang. Stå i det. Gjennomføre.

«Puh» tenker du kanskje. «Det går bare ikke».

Endre en uvane i løpet av 21 dager

Nei vel. Da går det ikke. Verken jeg eller noen andre kan gjøre noe med det. Tenker du derimot at «Jeg vil!” har jeg noe å tilby. Jeg kan til og med fortelle deg at jeg kan hjelpe deg slik at du kan få til den endringen du virkelig ønsker i løpet av relativt kort tid. Vel og merke dersom målsetningen din er realistisk og du jobber hardt. Jeg har lest et sted – det var i forbindelse med et kurs i mindfulness – at det er mulig å endre en uvane i løpet av 21 dager.

Skeptisk? Det var jeg og, så jeg prøvde. Litt sånn som Pippi Langstrømpe: «Jeg har ikke prøvd dette før, så det kan jeg sikkert». Jeg har gått runder med meg selv og jeg har prøvd dette på andre. Tilbakemeldingene fra de jeg har coachet tyder på at det også for dem har gitt ønsket resultat. Prøv du og. La oss si at du bestemmer deg for å skru av mobilen din en times tid hver dag mens familien spiser middag. Om du står løpet ut er jeg sikker på at dette er en innarbeidet vane i løpet av tre uker.

Egen blogg

Varige endringer tar selvfølgelig lengre tid å få til og det krever mer. Jeg meg selv en utfordring da jeg på studiet Coaching og ledelse: Sett deg mål for endringer du vil gjøre og blogg om det. Det var skummelt, krevende og nyttig. Ved å gjøre dette ville jeg oppnå mist to ting: Jeg kunne få til ønskede endringer og jeg ville komme i gange med å skrive. Dette prosjektet pågikk et helt år, nærmere bestemt i tidsrommet januar 2011 til januar 2012. Det ga meg også en opplevelse av hvordan de ulike coachingteknikkene fungerer – når man bruker dem på seg selv. I dette tilfellet handlet det om å sette meg mål, å forplikte meg og i flere tilfeller ba jeg andre om hjelp og støtte.

Dette har jeg tatt med meg når jeg inviterer til ulike skrivekurs. Det viser nemlig seg at utallige mennesker bærer på et ønske om å skrive. Et innerste ønske de ikke kommer i gang med. Det kan jeg forstå, for jeg har vært der selv. Det er så mange grunner til å tenke på dette og ikke gjøre noe med det.

Ulike skrivekurs for ulike mennesker

Jeg har stor glede av å holde kurs. Det gir meg mulighet til å holde på med ord, uttrykksformer, formuleringer og budskap. Å bidra til at andre finner sin kjerne, sitt uttrykk. At de kommer i gang. Jeg har en dialog med deltakerne på ulik måte på de forskjellige kursene og dynamikken mellom oss bringer både meg og dem videre.

Kurset «Gjennom ordene» er det kurset som tydeligst har som mål å skrive seg fri fra fortidens klør, men dette elementet er viktig i alle mine kurs. Ved å kjenne etter hva som holder oss igjen finner vi også en nøkkel til det som frigjør oss.

For meg gir skrivingen en følelse av frihet.

Les om Ordspinneriets skrivekurs her.