Optimisme,  Selvledelse

GLEDE ER SMITTSOMT

Nei, gleden, den må man være to om

Henrik Ibsen

«Der skal den være», tenker han kanskje. Eller kanskje han ikke tenker på det en gang. Han bare gjør det han vil, det han har lyst til. Bildet ovenfor er tatt på kjøkkenet vårt en gang i 2009. Det var ikke så mye som skulle til for å glede mitt lille barnebarn og slik er det fortsatt. Han blir så utrolig glad for den minste ting og når han er glad blir jeg det også. Glede er smittsomt.

Kunsten å glede andre

Følelsene våre er elementære. De bærer vi alltid med oss og de blir trigget av det vi opplever. Av det vi hører og det vi ser. Det vi blir budt og det vi gir. Jeg vil i dag skrive om det å by på noe, om kunsten å gi. Barnebarnet mitt inspirerte meg til å gå på jakt etter sitater om glede. Mange er glade i sitater. Jeg tror det er fordi de treffer en streng i oss. De betyr noe. De får sovende følelser og tanker til å våkne.

”De fleste kunstarter krever langvarig studium og trening, men den mest verdifulle av dem alle, kunsten å glede andre, krever bare et ønske om å gjøre det” (Lord Philpp Chesterfield). Så enkelt kan det sies. Egentlig er det også ganske enkelt å gjøre. Vi kan be noen på kaffe. Kjøpe kinobilletter for to og gå sammen. Vi kan gi kinobilletter bort til noen som trenger det. Kanskje kan vi i tillegg kan sitte barnevakt? I hvert fall har vi tid til å smile til dama bak kassa på Rema eller ta en telefon vi har utsatt lenge.

Gleden er som et lys

Det beste er når ting faller naturlig. «Følg alltid din innskytelse når det gjelder å glede andre» (Hanna Winsnes). Likevel hender det at livet må ha drahjelp, et puff for å komme i riktig retning. Når det gjelder å spre glede kan det ikke skade og ta i litt ekstra. Vi kan jo prøve, både du som leser og jeg, å sette oss et mål: ”Jeg vil glede minst en hver dag i en hel uke”! Vi kan observere oss selv og de vi gleder. Skriv gjerne observasjonene ned og les på slutten av uka. Jeg tror vi begge vil finne dette: ”Gleden er som et lys – tenner du det for andre, faller skinnet tilbake på deg selv” (Carit Etar).

Det er nemlig slik at om du gleder en person så tar den med seg gleden videre. Et annet viktig poeng er at om du sier noe hyggelig til en person og en tredje person hører eller ser dette, spres gleden til denne personen også.

Boka «Positivity» av Barbra Fredricson forklarer teorien Broaden and build. Den handler kort om det å bygge på og utvide det som er bra.

”Glede drar glede med seg” (Bjørnstjerne Bjørnson) og når vi er glade da trives vi. Vi blir større inne i oss. Vi vokser.  En som har studert dette inngående professor i psykologi Barbra Fredicson. Ut fra sin forskning har hun utviklet teorien Broaden and build. Den handler kort om det å bygge på og utvide det som er bra. Vi kan alle forske litt i hverdagen. Prøv ved middagsbordet, på jobben eller i et selskap. Si noe hyggelig om en person så andre hører og legg merke til hva som skjer.

Vennlighet som fredskraft

Jeg er overbevist om at ”Den største gleda ein kan ha, det er å gjera andre glad” (Mikael Aksnes). Det har en betydning for meg selv og mine nærmeste, men det har også en betydning for det nærmiljøet jeg lever i og det er et bidrag til en bedre verden.

Synes du jeg tok i nå? På en måte har jeg tatt i, for jeg har gått en lang vei før dette ble en tydelig tanke og en bevisst holdning. Jeg har endelig forstått visdommen i Arnulf Øverlands Hustavle: ”Der er en lykke i livet som ikke kan vendes til lede: Det at du gleder en annen, det er den eneste glede”.

Jeg tror vi alle kan bidra til en bedre verden. Hver og en av oss kan være mer vennlig og gjøre det vi kan for å spre glede. Jeg tror faktisk dette er god måte å bidra til fred og en mer rettferdig verden. Til likeverd mellom kjønnene. Til respekt på tvers av kulturer. Til kommunikasjon på tvers av språk og andre barrierer. Til et verdig liv for en selv og for andre. Det er ikke nødvendigvis lett. Men det gjør godt. Å gå inn for å spre glede og bidra overfor andre gjør i bunn og grunn deg selv glad. På et dypt nivå. Det gir mening.

En sildrende bekk av glede

Jeg har de siste tre år brukt mye tid på å forstå og innse at vi mennesker faktisk kan være vår egen lykkes smed. Sitater har vært gode hjelpere når jeg har jaktet på denne forståelsen. Videre har jeg lest både lettbeint litteratur og forskning, men det er studiene av meg selv opp mot dette som har overbevist meg. Vi kan gjennom hardt arbeid og en bevisst holdning endre vårt syn på oss selv. Min oppdagelse ligger i at jeg gjennom å øve meg på å glede andre, bidrar både til egen lykke og til andres. Som ringer i vannet sprer dette seg. Når intensjonen er utelukkende god, når vi dypt og ærlig ønsker andre godt får vi det bedre. Og de vi møter får det bedre. Dette tar de med seg og sprer videre.

Som en sildrende bekk av glede og gode ønsker. Ingen vet hvor haren hopper. Den lille gutten på bildet over er blitt fire og et halvt år. Han har fått en lillesøster. Jeg ønsker å gjøre mitt for at han og så mange barn som mulig skal oppleve glede. At de skal få leke. Jeg ønsker at all verdens barn skal vokse opp i trygghet og frihet.

Vi kan ikke være fredsdiplomater alle sammen, men vi kan jobbe for fred i vår egen hage.