Ordspinn,  Tilgivelse

TILGI OG VEND BLIKKET FRAMOVER

ORDSPINN PÅ ONSDAG har for tiden TILGIVELSE som tema. I forrige uke var jeg opptatt av begrunnelsen for å tilgi. Denne uka er fokuset på at vi gjennom tilgivelse tar ansvar for oss selv, vår egen helbred og kan se framover i stedet for bakover.

«Den ulven vi mater, den vokser»

Indiansk uttrykk

Mange av  oss har hørt at det er usunt å undertrykke følelser. At det å stenge dem inne nærmest fører til en opphopning og et undertrykk som nærmest vil eksplodere av seg selv på et eller annet tidspunkt. Tror vi på det er det klart at vi samtidig bærer på en frykt for at demninger skal briste dersom vi bærer på en vond hemmelighet.

Jeg tror ikke dette er sant. Jeg tror på den kognitive terapiens far Aron Beck og på Martin Seligman som er far til både teorien om lært hjelpeløshet og positiv psykologi. Studier har vist at deprimerte pasienter blir dårligere av å dvele med vonde og negative tanker og pasienter som har sluppet sinne løs fører til ennå mer trøbbel enn vi hadde fra før. «Det å dvele ved forulempinger, krenkelser og sinneutbrudd framkaller flere hjertesykdommer og mer sinne» (Martin Seligman).

Når vi venter forgjeves

Vi har vel alle kjent på følelsen av å «bli tråkka på»? Det være seg ektefelle, arbeidsgiver en venninne eller en bror? Det gjør vondt. Smerten vedvarer når vedkommende ikke «gjør opp for seg». Vi venter og venter på en uforbeholden unnskydning. En gjenopprettelse. Ofte venter vi forgjeves.

Da er det bare en ting å gjøre: Vi må slutte å forvente noe fra folk vi ikke kan få. Vi kan håpe på en unnskyldning og vi kan ønske det, på samme måte som vi kan ønske oss andre ting av livet. Vi kan håpe på håpe på god helse, kjærlighet, venneskap og velstand og vi kan jobbe hardt for at det skal bli slik. Vi kan bare ikke kreve det.

Det står ikke i vår makt å kreve noe som helst. Gjør vi det vil vi fortsette å lide.

Sett positive mål

Vi må rette blikket framover. Vi må se etter hva som er lurt å gjøre. Og så må vi gjøre det. Å tilgi er å ta ansvar for egen helbred. Ved å sette oss positive mål vil vi jobbe oss fra de erfaringene som har skadet oss.

I stedet for å gi makt til den som har såret oss og fokusere på  sårede følelser bør vi se framover. Vi kan se etter kjærlighet, skjønnhet og vennlighet. Jeg tror vi har mer igjen for å sette pris på det vi har heller enn å være opptatt av det vi ikke har.

Foto: Wickimedia commons

Neste uke kommer foreløpig siste innlegg i denne omgang om tilgivelse. Da vil jeg presentere gangen i en fem trinnsprosess vi kan jobbe med selv.

Tidligere innlegg om tilgivelse:
Forstå tilgivelsens kraft
Når fortiden stenger oss inne
Tilgi og slipp fri