Optimistisk kommunikasjon,  Selvledelse

BLI MER BEVISST DINE TANKER OG HANDLINGER

Kunne du være så snill og fortelle meg hvor jeg burde gå nå? spurte Alice i Eventyrland

Det kommer svært an på hvor du ønsker å ende opp, svarte katten

I Ordspinneriets foredrag «Vil du så kan du» får du tre enkle verktøy du kan ta i bruk for å lede seg selv. Det første jeg vil presentere er en såkalt «Verditrekant» – et nyttig redskap for å forstå oss selv. Jeg har brukt det titt og ofte, både på meg selv og på de jeg har coachet.

Men først bitte litte granne om selvledelse. Vi tenker ikke over det, men vi driver med dette daglig. Allerede før vi våkner er vi i gang, for vi stilte jo vekkerklokka dagen før. Når vi la oss om kvelden, hadde vi et MÅL om å stå opp til riktig tid. Å lede seg selv, eller å lede overhodet, handler blant annet om å ha et mål. Vi vil lede oss mot noe. Altså et mål.

Enkelte ganger vet vi ikke helt hva vi vil, og dermed ikke hvor målet vårt er. Og det er godt å vite – ellers kan vi havne i «Hvor-som-helst» og det er slett ikke sikkert vi vil! For å ta en BESLUTNING om hva slags mål man vi nå, som man jo også gjør som leder, er det greit å være klar over noen underforliggende ting. Når vi ikke bare tror, men også skjønner i hvor stor grad vi blir styrt av underbevisstheten vår, da er det lettere å finne RETNINGEN.

Dermed er vi klare for å stifte bekjentskap med

VERDITREKANTEN

VerditrekantenDen illustrerer:
1) Handling – det vi GJØR.
2) Planer og ønsker – det vi vil gjøre, altså TANKER.
3) Det vi ikke vet. Det som er USYNLIG, og som påvirker i langt større grad enn vi liker preger de beslutningene vi tar.

Eksempel: Du sitter i et møte på jobben og blir bedt om rapportere fra en jobb du har gjort. 1) Du tar ordet og lister opp en del av det som kan være relevant i akkurat dette møtet. 2) Samtidig leter du i tankene dine etter om dette er tilstrekkelig, om det er for mye, og det er forståelig om du har utelatt noe vesentlig. 3) Ut fra at du har vært på slike møter før, blant akkurat de samme kollegaene, har du noen usynlige erfaringer som styrer beslutningene dine. Enten du vil eller ikke, fungerer de som et filter for det du presenterer. Når vi er bevisst dette, kan vi øve oss opp til å møte slike situasjoner på en friere måte – om vi vil.

Lykke til – og velkommen på foredrag:
Drop inn foredrag om selvledelse «Vil du så kan du»
Neste gang vil jeg presentere AI-treet – et annet nyttig verktøy for selvledelse.