Nettverk,  Optimistisk kommunikasjon,  Selvledelse

BLI BEST PÅ DET DU ER GOD PÅ

Det er stor forskjell på å «stelle med noe» og å «satse på noe». Sjelden har jeg forstått dette tydeligere enn da jeg forrige mandag satt og lyttet til Egil Søby. Han har brukt denne kunnskapen til å bli en ener. Det vil jeg også være. Jeg vil være en vinner i mitt eget liv.

Søby har vunnet mye; OL-gull, kongepokaler, heder og ære. Det har han blant annet gjort fordi han har hatt en god veileder (trener) og vært god på samspill. Senere har han viet sitt liv til å gjøre andre gode gjennom utallige kurs og foredrag. «Du blir som du snakker med deg sjøl», sier Søby. Med dette mener han at dersom vi sier til oss selv at vi kan få til noe, så gjør vi det. Eller ennå sterkere; om vi sier til oss selv at vi ER det vi vi være, så blir vi det.

Egil Søbys tanker før han sovner

Da Søby introduserte dette for rundt førti år siden var dette nytt for mange. I dag er denne tenkemåten vel kjent, og ikke minst brukes dette av idrettsutøvere. Jeg mener å ha hørt at Marit Bjørgen har bilde av en tiger på nattbordet sitt like før viktige løp. Jeg vet ikke hva Søby har på nattbordet sitt, men jeg vet hva han hvisker før han legger seg til å sove: «Jeg er 17 år, sunn, frisk og ved god helse. Nå vil jeg sove». Dagen etter våkner han, like sunn og frisk som dagen før.

Tenk deg sprek

«Hjernen er ikke intelligent», forklarer Søby. Man kan fore sin egen hjerne med hva som helst, og den vil tro det er sant. «Du må være før du blir», sa Søbys trener.  Den unge Søby så seg selv som OL-mester – og vant! Dessuten er hjernen innstilt på å nå et mål og vil handle ut fra den informasjonen den har fått, og abrakadabra – vi kan tenke oss spreke!

Hva vil jeg vinne?

Hva ser jeg meg selv som? Hva vil jeg vinne? Hva er det optimale i mitt liv? Har jeg et så klart mål som Søby? For å vite noe om dette har jeg stilt meg spørsmålet: Hva består livet mitt av og hva vil jeg vinne?

Tenke som Egil Søby

Det viktigste i livet mitt er familien, dernest er helsa mi viktig. Det er også venner og øvrig nettverk, og siden alt henger sammen med alt, ligger dette i bakhodet mitt når jeg jobber meg fram mot å finne hva jeg er best på i arbeidslivet, hva som gjør at jeg lykkes med bedriften min, med Ordspinneriet: Jeg må tenke som Egil Søby.

Å nesten lykkes er tap

Det er nemlig sånn at om man vil få til noe ekstra, som det er å drive en bedrift, liten eller stor, må man faktisk legge lista ganske høyt. Man kan ikke få en bedrift til nesten å lykkes. Enten får man det til eller så gjør man det ikke. Dermed er valget: Å få det til, altså å lykkes. Eller som Søby sa det: «Vær best på det du er god på».

Ordspinneriet

Hva jeg er god på? Jeg er ganske god til å formidle. Og jeg liker å formidle kunnskap, har jeg funnet ut. Jeg kartla en gang noe som kalles mine karakterstyrker og blant mine viktigste karaktertrekk er «kjærlighet til kunnskap». Så har livet lært meg at mange, mange flere kan lykkes i livet om man med enkle grep gjør kunnskap tilgjengelig. Ikke alle må lese så mye som jeg liker å gjøre. For noen er dette et slit. De kan ha bruk for den samme kunnskapen som meg, men de får ikke tak i den. Dette kan jeg faktisk gjøre noe med, jeg kan gjøre det gjennom Ordspinneriet.

I’m a strong finisher

Men det er mange gode formidlere. Mange gode kursholdere. Foredragsholdere. Skal jeg lykkes er det ikke nok å være god. Jeg må finne ut hva jeg kan bli best på. Uten å jante meg selv bort. Uten å si til meg selv at om jeg skulle bli skikkelig god, om jeg skulle bli best, burde jeg ha startet før. Nei, da sier jeg heller som Usain Bolt: «There are better starters than me but I’m a strong finisher!»

Egil Søby fikk meg til å innse at jeg ikke kan skåre mål ved å dominere midtbanen. «Hent fram det beste du har» var hans oppfordring.

For meg er alle på likefot

Jeg har en ting til jeg er god på. Jeg kan snakke med all slags folk. Jeg er «fargeblind». Jeg er blind for status og rang. Jeg har aldri hatt autoritetsskrekk og jeg har aldri følt meg bedre enn noen. Jeg er på likefot. Med alle. Og alle er på likefot med meg. Jeg er også god på å møte folk der de er i livet sitt. Ved siden av formell utdanning har jeg doktorgrad i Livets Skole.

Selvledelse og optimistisk kommunikasjon

Å kombinere dette, skal gjøre meg god på et område (jeg trenger ikke være aller best): Jeg skal bli god til å formidle at selvledelse gjennom optimistisk kommunikasjon er viktig. Like viktig for folk som jobber på et hotellkjøkken som det er for ledere av store konsern. Jeg vil at så vel pensjonister som studenter skal vite at det er mulig å lede seg selv gjennom utfordringer i hverdagen – og vinne. I sitt eget liv.

Vil du så kan du

Jeg er godt i gang med dette. Fredag holder jeg et nytt foredrag under tittelen «Vil du så kan du». De frammøtte får med seg viktige triks i hvordan lede seg selv gjennom utfordringene i hverdagen ved siden av en forståelse av hva selvledelse går ut på. Neste uke starter jeg opp en ny runde med skrivekurs på nett. Også der er målet at deltakerne skal få noen nye redskap for å lede seg selv mot det målet de har satt seg – å skrive. Senere i høst starter jeg opp med workshops  (Sett deg mål og nå dem) i forlengelsen av foredragene. Boka (Kvinner er kvinner best) jeg skriver på er et selvstendig prosjekt som i sin tur vil støtte opp under det andre jeg gjør.

Det finnes veier å gå for å lykkes, for «Å bli den man er» som Søby sier. Den skal jeg finne og den skal jeg gå. Jeg snakker meg selv opp. Jeg oppsøker de som kan støtte meg. Jeg tør å feile.

Gå for seier

Du kan finne din vei, ditt mål. Gå for seier. Ikke sett av plass til nederlagene, de kommer ubedt og må takles etter hvert.

Bildet av Egil Søby og undertegnede er tatt av Charlotte Bakke på Nettverksbankens fellessamling på Karlsvik Gård. Les også: Nettverksbanken bidrar til egenutvikling og samspill
 
Neste uke kommer et nytt innlegg om selvledelse basert på Egil Søbys foredrag. Der tar jeg med Kjellaug Breian Langøs tanker og prosessen som ble satt i gang i nettverksgruppa hennes i etterkant av samlingen.

6 Comments

 • Kjellaug

  Bra skrevet Unni! Det var et skikkelig inspirerende foredrag med Egil Søby!
  Og et herlig bilde av dere 🙂 Det blir spennende å følge deg videre, masse lykke til 🙂

  • Unni

   Hei Kjellaug. Takk skal du ha for oppmuntring og støtte på at dette var et viktig og godt foredrag. Bildet er artig (takk til Charlotte) – ikke minst fordi Søby er en sporty kar og tar det meste på stark arm. Selv faller jeg for fristelsen til å leke og tulle og tøyse når jeg kan. Og takk for bildene som ble brukt i forrige innlegg https://ordspinneriet.no/2013/08/egenutvikling-og-samspill/ Har et par bilder til på lager som du har tatt- kan hende det blir et innlegg til fra denne dagen. Den gjorde en forskjell for meg!

 • Inger Kristine Rolland

  Flott skrevet….mange gode påminnelser….som iallefall jeg trenger å høre fortsatt, selv om jeg trodde jeg var på «bedringens» vei 🙂 Nydelig bilde av to flotte inspirerende mennesker også 🙂 Takk!!

  • Unni

   Takk, Inger Kristine. Så er det vel et valg om du tenker: 1) Jeg trodde jeg var på bedringes vei. 2) Jeg er på bedringes vei 3) Jeg ER frisk/bra/god/flott! I følge Søby må «være før vi blir». Hva tror du om det?

 • Charlotte Bakke

  Unni, for et utrolig flott innlegg!! Veldig ok å få en liten oppfriskning av Egil Søby sine «best-of» påstander. Og det er ikke bare Søby som er inspirerende, det er jammen santen du også! Hilsen fotografen 😉