Selvledelse

FÅ UNNA DAGENS GJØREMÅL I EN FEI!

Manglende planlegging kan føre til at arbeidsoppgavene fosser på og at vi sirkler i ring uten å få gjort det vi ønsker og må. Enkle systemer kan gjøre underverker. En som har fått orden på arbeidsdagen er gullsmed Camilla Johansen (bildet over).

Det har jeg gjort selv også og det samme har min datter Rikke (15), første års elev ved videregående skole. Vi deler gjerne et supert tips med dere. Selvledelse er for alle!

Genialt

Fra Nettverksbankkens samling på Karlsvik Gård (Foto: Kjellaug Breian Langø)
Fra Nettverksbankens samling på Karlsvik Gård (Foto: Kjellaug Breian Langø)

Camilla og jeg var i samme gruppe på samlingen i Nettverksbanken som er behørig presentert i de tre foregående blogginnleggene. Det var da vi fikk dette knallgode tipset fra Anja, Brudehuset – Sjuls Design.

Camillas verksted

På Karljohansvern – et område som vi fra Horten er særlig stolt av – har Camilla sin arbeidsplass. For å finne henne må du forbi Preus Fotomuseum og den svære u-båten som ligger utenfor Marinemuseet. Følg veien til den slutter, og så: I en krok av det som på folkemunne er kjent som Garasjetorget, der ligger Camillas verksted.

Arbeidsbenken

Innerst i verkstedet strekker det seg en arbeidsbenk fra vegg til vegg. Her ligger det alle slags rariteter og verktøy. Det er her Camilla pusser og sliper på sølv og gull, og det var her det kunne rote seg til for henne. Rett og slett stoppe litt opp. Nu går alt så meget bedre, takket være tipset fra Anja, som også var i samme gruppe som oss på seminaret.

Post-it tavle

Hver og en må finne sin måte å gjøre det på. Camilla foreslår å gjøre det slik:

Camilla har tatt veggen i bruargekoder for ulike typer av jobber er lurt.
Camilla har tatt veggen i bruk for å få plass til oppgavene som venter. Fargekoder for ulike typer av  oppgaver som for eksempel kontorarbeid.

«Ha en Post-it tavle. Skriv datoer nedover på tavla og skriv en arbeidsoppgave på hver Post-it. Legg en plan så langt du klarer og riv vekk alle lappene du har gjort ferdig! Da har du full oversikt over arbeidsoppgaver, avtaler og konkrete mål. Det føles helt strålende å fjerne lapper og kaste dem i søpla! Det er også en fin måte å kartlegge hva man faktisk rekker på en dag. Jeg har vært og kjøpt en stor bunke Post-it lapper i mange farger i dag:-)».

«Tavla» hennes er rett og slett veggen ved siden av arbeidsbordet. «Uten dette systemet hadde det blitt kaos nå», sier Camilla som snart skal presentere en spennende smykkekolleksjon. «Tidligere har jeg klart å holde orden i hodet, men nå er det for mye».

Mini-tavle på skrivebordet

Min arbeidsplass er langt mindre enn hennes, så jeg har rett og slett brukt et manus-stativ. Det tar lite plass, sto på bordet fra før og var lite i bruk. På stativet står det nå en A4 plakat (innbakt i plast) som jeg ikke har fått kvittet meg med. Mens Camilla bruker de firkantete Post-it lappene, bruker jeg de minste. De funker godt for meg.

Passe arbeidsmengde

På baksiden av plakaten har jeg skrevet «I dag» og «I morgen». Enkeltoppgaver som skal gjøres skrives inn på Post-it lappene og klistres på tavla. For hver oppgave som blir gjort blir det en åpning på tavla.

Sparer meg for unødig stress

Det er utrolig motiverende! For hver lapp som forsvinner, blir det tydelig at jeg faktisk har gjort det jeg har satt meg fore, og det går raskt en sport i å få fjernet en lapp til. Det blir også nødvendig å prioritere «I dag» eller «I morgen»? Det sparer meg for unødig stress. Noen dager er det mange lapper og småoppgaver.

For meg er en manusholder i A4 støttelse perfekt. Jobber for i dag og i morgen er framme. Huslelapper henges på baksiden.
For meg er en manusholder i A4 størrelse perfekt. Jobber for i dag og i morgen er framme. Huskelapper henges på baksiden.

Andre dager er det færre lapper, og større oppgaver som må gjøres. Da er det veldig synlig for meg at «Nå, Unni. Nå må du konsentrere deg. I dag skal du jobbe deg inn i en stor oppgave. Fokuser!»

Riktig prioritering?

De dagene jeg treffer med prioriteringen er «Yess»! De dagene jeg må flytte på de gule lappene må jeg tenke over prioriteringen jeg gjorde på morgenen. Var god nok? Hadde jeg ikke nok «trøkk» eller var det uforutsette ting som kom på? Blir det for mange dager med «kom ikke i mål på grunn av uforutsette ting», er det på tide med en gjennomgang av jobbrutinene – nok en gang.

Selvledelse for elever og studenter

Min datter på 15 begynte på videregående i høst. Hun jobbet godt mens hun gikk på ungdomsskolen og fikk gode resultater. Det ga henne mulighet til å starte på forskerlinja på videregående her i Horten. Nå er hun i gang og kjenner trøkket. Utenfra, men ikke minst inne fra henne selv: Klarer jeg dette? Blir det for mye? Hva må jeg kutte for å rekke over leksene? Hun trener karate, er karatetrener og har en liten jobb på Mc Donalds i Tønsberg i helgene. Skal hun vinne på alle disse områdene må hun ha struktur.

Som en utveksling av «hvordan har dagen vært» viste jeg henne min lille bordtavle. «Genialt», sa hun og smatt inn på rommet.

Ungdommelig kreativitet

Hun valgte å lage seg en tavle og hun fant sitt eget format. Slik unge mennesker gjerne gjør. Det skjedde på onsdag i forrige uke. Hennes tavle tar først og fremst utgangspunkt i leksene.

For Rikke er det viktigste å holde orden på leksene. Dernest kommer trening og jobb. I midten er en plan over fagdager, prøvedager og innleveringer.
For Rikke er det viktigst å holde orden på leksene, men trening og jobb må også med i systemet. Fornøyd fjerner hun lapp etter lapp til venstre side er tom.

Hun prioriterer leksene etter prinsipp om «må» og «bør». Det har hun alltid gjort, men følelsen av kontroll og mestring er åpenbar. Hun rett og slett kvitret da hun var ferdig med førsteutgaven som både var ryddig og fargerik. Mellom «I dag» og «I morgen» har hun en kalender og planen over innleveringer og prøver. Også timeplanen har hun fått plass til.

Tenk selv på hvordan det føles å ta vekk den lille plakaten der det står «Matte»!

Enkelt å gjøre forbedringer

Dagen etter fant hun ut at hun måtte få inn «trening» og «jobb» i samme system. Det er da hun virkelig vil se om hun rekker alt, og hva som eventuelt må vike. Min gjetning er at hun ikke trenger å kutte ut noe, for hun har stor glede av både trening og jobb.

Prøv du også!

Jeg er kjempestolt av datteren min og glad på Camillas vegne. For min egen del er jeg intet mindre enn superfornøyd! For meg er det kjempeviktig å ikke legge lista for høyt. For andre kan det være viktig å strekke seg etter å få mer gjort. Jeg oppfordrer til å prøve ut dette.

Vil du ha flere tips om selvledelse? Bli med på foredrag og workshops.

2 Comments

  • Bibbi

    Digger det Unni 🙂 Tror jeg skal prøve noen post it lapper jeg og, for hodet begynner å bli fullt, og det er som du sier, det vil synes at jeg har gjort noe, og dermed forhåpentligvis får min mestrings følelse 😉

    • Unni

      Lykke til med det, Bibbi. Håper du får en rask effekt så det åpner seg litt i hodet. Da blir det samtidig morsommere å jobbe – og mestringen er lettere å oppnå. God sirkel.