Besluttsomhet,  Selvledelse

RYDDIG MED LITEN INNSATS

Jeg er blant dem som trives best når jeg har det rimelig luftig og ryddig rundt meg. Helst skal det bare være sånn, uten min innsats, for sannheten er at husarbeid ikke står øverst på listen når jeg skal prioritere hva jeg skal bruke tid på. Det kan huset til tider være preget av. Nå har jeg innført en metode som skal bidra til orden – uten særlig innsats. Selvledelse i hverdagen må til.

BEFRIENDE

Jeg har tidligere prøvd denne metoden for å rydde uten å måtte bruke så mye energi. Det var i januar for snart tre år siden. Den er nå på nytt på vei inn i min bevissthet og ikke minst inn i hendene mine. Det handler om å gjøre – ikke tenke så mye på det. Rundt meg åpner det seg. Befriende er ordet som dekker min sterkeste følelse når det gjelder akkurat dette. Dernest lettelse. Lett og luftig!

LUKKET ØYNENE FOR ROTET

Lørdag ryddet jeg så det virkelig monnet! Jeg har lenge gått rundt og vært halvt oppgitt over at det har hopet seg opp med rot i et fellesrom i andre etasje. Rommet tjener som stue og arbeidsrom. Rommet er rett bak ryggen min nå, og jeg må passere det hver eneste gang jeg skal inn på arbeidsrommet mitt. Det vil si flere ganger om dagen. Jeg lukket altså øynene for rotet i lang til. Det skjedde gradvis, og etter hvert kjentes oppgaven som uoverkommelig.

Rot i huetROT I HUSET – ROT I HODET

For en tid tilbake lagde jeg en liten sak til Facebooksiden der dette var tema: «Rot i huset? Rot i huet!». Meldingen var et tips til andre. En beskjed til meg selv. Rotet hadde gradvis spredt seg til andre rom også. Oppgittheten lammet meg litt etter litt og jeg lot det skje. En kopp ble stående på bordet i stua. «Den har ikke jeg satt der!» ble det til etterhvert. «Ikke har jeg lagt avisa fra meg heller». En genser over sofakanten. Den slags. Jeg lot det skje. Jeg som holder skrivekurs og foredrag om selvledelse. Ironisk?

SURR OG ROT

På skrivebordet mitt hopet det seg opp bunker av papir. Mer og mindre viktig. Det ble surr og vanskelig å finne ting når jeg trengte det. Rom etter rom ble preget av at jeg «ikke hadde tid». Liksom! Torsdag hadde jeg fått nok! En tulipanbukett på kommoden i gangen gjorde det vanskelig å legge fra seg jakker og skjerf. Avisene forsvant systematisk fra bordet i stua. Ryddige flater som både var synlig, i hvert fall for meg, og veldig inspirerende. Jeg tok et tak inne på arbeidsrommet i samme slengen.

Lørdag trådde jeg altså til. Jeg gikk besluttsomt opp i stua/arbeidsrommet med en svart søplesekk. Utrolig hvor mye vi ikke har bruk for som hadde samlet seg! Et par beskjeder til husets to unge, så gikk jeg i gang.

LETTELSE

Noen timer senere var mye forandret. Jeg var forandret. Endret. Igjen. For slik er det jo. Vi må stadig justere og starte på nytt. Jeg har gjort dette før. Tatt noen skippertak, og hver gang har resultatet vært det samme: Lettelse, glede, en viss stolthet – og et rent og ryddig hode. Ikke minst har det gitt meg pågangsmot og iver etter å holde dette ved like. Dette er også en vitamininnsprøytning for de andre rundt meg. De rydder både frivillig, etter oppfordring og helt sikkert litt dårlig samvittighet over å rote til når jeg har lagt så mye innsats i dette.

HYGGELIG

Det er nå langt hyggeligere å oppholde seg i rommet. 16 åringen kroet seg med nettbrett i kroken på den sofaen som ga den luneste følelsen i går kveld. Det skjønner jeg. Om litt blir en leselampe plassert på bordet ved siden av sofaen i dette fredelige hjørnet. Det vil gjøre det mye lettere for meg å trekke meg tilbake med en bok når husets menn har valgt hvilen film vi skal se på. Til glede for «begge parter». For eksempel.

INSPIRASJON

For snart tre år siden skrev jeg om noe liknende i bloggen min som på den tiden var cirka fire måneder ung. Dette inspirerte forresten til å blogge om min egenutvikling et helt år og var den spede starten til bloggen jeg har i dag. Som igjen ledet meg mot både boka jeg skriver på nå, og til å utvikle en nettside. Som igjen er redskapet jeg bruker til blant annet å holde nettkurs. Det ene ledet til det andre, altså.

DET SKLED UT IGJEN

Så skled det ut. Det har liksom vært så mye annet å ta seg til. Tulipanbuketten på fredag og den ryddige kommoden inspirerte. Jeg hadde startet.» Slutt å tenke på å gjøre – sett i gang!» var beskjeden som kom innenfra. Lørdag var jeg i gang. På kvelden kom jeg i tanke om den gangen for snart to år siden. I går bladde jeg tilbake.

SELVLEDELSE

Det var litt av et opplegg jeg hadde kjørt i gang med. I dag vet jeg hva jeg skal klare og hvor jeg må legge lista litt ned: 1) Kaste 27 ting om dagen. Kanskje litt mange, men jeg tror jeg skal klare en del. 2) «Hot spot» – ha en flate som er ryddig til enhver tid. Det blir igjen stuebordet. 3) «One give away». Der måtte jeg innse at jeg ikke klarte en hver dag for jeg treffer ikke noen å gi noe til hver eneste dag, men det ble langt oftere enn før. Nå ligger det faktisk «give aways» klart bak meg. 4) Fem minutter daglig i «worst room». Denne gangen er det vaskerommet og jeg er så vidt i gang. Igjen. Jeg har siden lørdag fått litt mer kraft til dette. 5) «Have fun». Heller ikke nå er dette preget av skikkelig «fun», men det gir meg absolutt glede. Og ikke minst gir dette ro. Både mens jeg holder på og etterpå. Jeg vet jo denne gangen at det faktisk lar seg gjøre, så det er lettere å gå i gang.

RYDDIG ARBEIDSPLASS

Nå er det tid for fem minutter rydding av akkurat dette rommets «worst spot». Jeg er i arbeidsommet. På jobben. Også her må jeg bruke bittelittegranne tid daglig på å rydde. Senere holde orden. Det er målet. Fortsatt er det skrivebordet som er «worst spot». Fem minutter om dagen er ikke mye tatt i betraktning hvor mye det monner i løpet av en uke. For ikke å si måned.

Jeg gleder meg faktisk! Det er så deilig å få til det jeg har bestemt meg for og det kommet til å bli en lettelse å få

bedre plass på bordet 🙂

Den (litt rotete websiden) som inspirerte meg i januar 2011: FlyLady

2 Comments

 • Inger Kristine Rolland

  Så bra, Unni!!
  Dyktig er du…..også sprer det om seg…for nå har jeg igjen begynt på et «prosjekt», som har «ligget på vent» i uker/måneder.
  Jeg sorterer klær…skal nemlig gi til Norsk Nødhjelp….det jeg ikke har brukt på flere år…og det er en del !! Gleder meg til å levere en sekk full med helt og fint tøy, som andre kan ha glede av 🙂 Så igjen, takk for inspirasjonen!! Ha en fin dag videre, på ditt ryddige og oversiktlige arbeidsrom !
  Hilsen en som er «fornøyd med starten på dagen sin» 🙂 Inger-rydde-mor

  • Unni

   Så fint at dette var til inspirasjon! Jeg tror på dette med å dele ideer og kunnskap – og å heie på hverandre. Så tusen takk skal du ha.
   Når det gjelder arbeidsrommet mitt (ikke det arbeidsrommet/stua som er felles, der ser det bra ut nå) så er det nok flere x 5 minutter før skrivebordet er blåst, men daglig rydding er daglig et skritt nærmere målet.