Livsglede

HVA GJØR DEG GLAD?

Et flunka nytt år er i gang. Det er bare noen timer til det er mandag og en ny uke. Jeg tror ikke så mye på nyttårsforsetter, for bare fire prosent av de som lover seg selv å slutte å røyke klarer det. Likevel har jeg et mål for året. Jeg vil bli gladere.

Optimistisk kommunikasjon

Går det an å bestemme seg for det? Ja, jeg tror det. Man kan ikke tenke seg ut av enhver situasjon, men kan gjøre hverdagen bedre gjennom positivt selvsnakk. Jeg vil gjerne ha en hyggeligere hverdag. Gjennom optimistisk kommunikasjon med meg selv og andre kan jeg endre meg. Bittesmå, daglige endringer. Småtterier? Ja, men er vi ikke alle bygget opp av ufattelige mange enkeltceller? Består ikke havet av uendelig mange dråper.

Elleve sekunder er nok

Skal vi inngå en pakt, du og jeg? At vi lover oss selv – og hverandre – at vi skal se etter gleden, litt hver dag? Det er en fin måte å starte dagen på og det er en fin måte å avslutte den på også. Om du tenker en positiv tanke i elleve sekunder utløses en positiv følelse. Om du holder på denne tanken i elleve sekunder til, forsterkes følelsen. Og så videre. Hva sier du? Skal vi si fem minutter hver morgen, minst fire dager i uka? Og fem minutter om kvelden? Klarer vi det, vil de gode tankene følge med oss inn i drømmene og kanskje også fram mot neste morgen.

Glede i bursdagspresang

Et år er lang tid, men kanskje vi kan ta en måned av gangen? La oss si fram til 4. februar. Da har jeg bursdag. Telle opp gleder. Det tror jeg blir en fin presang til meg selv. Å skrive ned dette (eller noe av dette) forsterker følelsene, de setter seg i kroppen.

Takknemlighet er helsebringende

For meg henger gleden ofte sammen med takknemlighet. Å være glad og takknemlig er helsebringende. Det utvider oss og gjør oss til mennesker det er godt å omgås. Vi blir vennligere av det. Også det lokker fram gode følelser i andre. Som igjen gir oss noe godt tilbake. En nydelig ringdans!

Hva som gjør meg glad?

Et barnebarn som lener seg inntil meg. Et smil fra ekspeditøren på butikken. Dansende flammer i peisen. Rød morgenhimmel i øst. Lukt av tang og tare. En klem. God musikk. Latter. En hyggelig samtale. En sms fra en venninne. God mat. En masse små, hverdagslige ting. Hva gjør meg takknemlig? Omtrent det samme.

Hva sier du? Er du med? I første omgang fram til 4. februar. Skriv i kommentarfeltet under om du har lyst til det og send gjerne en mail til meg dersom du vil at jeg kontakter deg om en måned. Mailadresse: unni@ordspinneriet.no


30 Comments

  • Unni

   Hei May. Så morsomt! Dette kjenner jeg bare blir bedre og bedre. Allerede :-).
   Du hører fra meg 4. februar. Kanskje før det også.

   Ha en fin kveld fortsatt. Sov godt, drøm søtt og tenk på at vi er 3 stk nå som gleder oss sammen over morgenen når den gryr. Kanskje vi blir flere etterhvert…

 • Gyldenlakk - hage og pusterom

  Hei Unni – denne siden din rørte noe ved meg, og det har jeg lært midt i livet at man skal stoppe opp ved noen ekstra minutter før man svever eller streber videre – i livet. For hva er vel livet, jo en stor del burde være glede. Og jeg er også midt i prosessen, eller i starten, eller et eller annet sted. Det var ikke et valg, men livet tok en ekstra krøllebøtte et sted midt i fjoråret. Og da ble det ganske mørkt og tungt. Ennå mørkere og tyngre enn de siste par årene. Tar man signalene, nei man gjør jo ikke det når man ikke vet hva man skal lytte etter. Men etter et valg, som ble utløst av noe så enkelt som en brosjyre i posten – som jeg også stoppet noen ekstra minutter ved – så gjorde jeg et lykkevalg – som har gjort meg mer glad enn på lenge. Meldte meg på en gruppe som skulle komme i gang med å trene. Noe jeg ikke har ofret så mange tanker ei heller tid på de siste årene. Det har gitt litt mer overskudd til å kjenne på gleder og ikke bare føle motløshet.
  <Så jeg tar gjerne utfordringen og blir med på gledesjakten.

 • Clara eelink

  Jeg blir glad av mange ting,jeg er sykepleier og elsker jobben min,har veldig snille kolleger. Jeg blir glad av solen,regn,vind,sykler hverdag,elsker hundene mine,mann og barna. Vi hadde det vanskelig med ekonomisk krises i 2012 og 2013. Jeg blir 50 i mars og skal pa minicruise til goteborg.Det gleder meg naturlig geldig!!.(unskyld for darlig norsk,jeg bor i Holland)

  • Unni

   Hei Clara. Jeg synes du klarer deg aldelses utmerket på norsk!!! Her i Ordspinneriet er det viljen til å kommunisere som teller :-).

   Så herlig å lese at du elsker jobben din. Det er så altfor mange som ikke gjør det. Nydelig også at du ser gledene i de nære ting, tross vanskeligheter som følger med når økonomien er ustabil. I Norge har vi vært heldige. Det høres hyggelig ut med et cruise til Göteborg, en vakker by! Så føyer jeg deg inn på listen over «deltakere». Det betyr at du får en mail fra meg 4. februar, og at du kan tenke på at vi nå er FEM som deler ønsket om et gladere 2014. Kanskje blir vi flere også.

 • Christina

  God kveld Unni, jeg vil gjerne være med på dette.
  Du er en god inspirator, trenger litt hjelp å sette fokus:) Christina

  • Unni

   Velkommen skal du være, Christina! Da er vi faktisk allerede SEKS som gjør dette sammen. Det er jo en utolig fin tanke, synes jeg i hvert fall! Du hører fra meg på mail, og så rusler vi sammen mot første delmål: 4. februar :-).

 • Hanne

  Åh jaaaa – jeg er med!
  Jeg har faktisk allerede innledet 2014 med å lage meg ei takknemlighetskrukke. Oppi den putter jeg hver kveld en lapp med noen ord om hva som har vært fint akkurat denne dagen. Tanken er at jeg en gang mot årets slutt kan se svart på hvitt hva årets har brakt meg, med plusstegn foran.
  Jeg kommer til å blogge om takknemlighetskrukken en av de nærmeste dagene – da linker jeg til dette fine innlegget ditt.
  Som du skjønner: Jeg blir gjerne med på å forsterke det positive fokuset sammen med deg og de andre som har «meldt seg på» 🙂
  Ha en fin, fin dag!
  Pludrehanneklem

  • Unni

   Jammen hei på deg, Pludrehanne! Har vært innom din blogg også. Mer enn det, jeg fant en annen blogg du har, den om å ha et gjemmekontor ;-). Herlig med den takknemlighetskrukka. Det må ut til Folket! Jeg har en søt, liten kladdebok. Den har jeg nå døpt om. Det litt dølle «Bra-bok» ble til «Go’boka». Synes dette prosjektet, som jo i grunnen bare var et innfall, passet bedre i en go’bok. (Bra-boka var utvilsomt et utslag av noen introverte Bra-kort jeg har sett en gang. Skal ikke skrive mer om dette her, men jeg kjenner at det kommer).
   I tillegg har begynt å føre logg, rett inn i kladden for nye blogginnlegg. Den blir nok omfattende, for det bobler! :-).Her blir det å klippe med sauesaks først, så med kjøkkensaksa og til slutt neglesaksa før det blir noe blogginnlegg. Fint med linking – jeg skal gjøre det samme, til Ordspinneriet på FB. Si fra når ditt innlegg er klart, så får mine følgere tips rett inn fra deg.
   Du hører fra meg på mail om litt.

 • Inger Kristine Rolland

  Jeg vil også være med Unni 🙂

  Hva gjør meg glad?
  Jeg blir glad når barnebarnet på 2 år sier at jeg er bestevennen hennes!
  Jeg blir glad når mitt barnebarn på 4.mnd. sovner i favnen min og den lille hånden hans hviler i halsgropen min!
  Jeg blir glad når naboen sier at jeg er en god nabo!
  Jeg blir glad når «de gamle» sier at de blir glad, når jeg synger for dem!
  Jeg blir glad av å danse til musikk, mens jeg rydder i huset!
  Jeg blir glad for å få tilbud om å være med på «dette»!

  Men jeg kan gjerne bli enda litt gladere 🙂
  1)Jeg vil være enda mer glad for alt det som skjer i mitt liv av positive ting!
  2)Jeg vil framsnakke enda oftere og mer!
  3)Jeg vil være enda mer åpen for å tenke nytt!
  4)Jeg vil danse enda oftere til musikk i hverdagen!
  5)Jeg vil være enda mer glad for det gode i livet mitt!

  Takk for at jeg får være med på denne «gledesjakten» 🙂

  • Unni

   Dette vokser seg sterkere og sterkere, Inger Kristine. Velkommen skal du også være. Nå er vi blitt 8! På mindre enn 24 timer. Tenk hvor mange vi kan bli! Jeg skriver deg inn i Go’boka og sender en mail. Supert!

   Og en annen liten tng: Har du lyst til at jeg deler gledene dine videre på Ordspinneriets Facebookside?

 • Nawal Wanzi

  Jeg er også med!!!! Jeg vil gjerne bli gladere……..Har masse tanker og ideer som jeg vil fullføre på 2014. Håper dette år bringer oss GLEDE HELSE KJÆRLIGHET OG ALT NYTT OG POSITIVT.
  Godt nyttår Unni 🙂

  • Unni

   Hei Nawal. Så hyggelig! Du er hjertelig velkommen til å være med, så klart. At vi blir flere (9 til nå) er jo bare fantastisk! Så spennede at du har planer og ideer for året vi har startet på. Jeg er sikker på at du kommer dit du vil :-).

   Godt nytt år til deg også.
   Jeg sender deg straks en mail også.
   Dette er så spennende.

   • Hilde Brotangen Helleland

    Hei ordmor Unni og alle gode

    Så herlig med krukker å samle glede i!
    I kveld legger jeg meg i glede over å ha lest Ordspinneriet og kjenner det blir lett å våkne i morgen……….. for da skal jeg finne gladtakkekrukka mi med plass til 259 gleder i! Minst!

    Små og store gleder ønskes for oss alle!
    Jeg hopper og spretter gjerne med.

    Beste hilsen Hilde

    • Unni

     Å, velkommen kjære du! Også jeg hadde med go’følelsen når jeg la meg i går. Jeg sov godt og våknet med ro i kroppen. Jeg har nå loggført gleden, og «melder inn» deg i gjengen. Videre får du mail hvert øyeblikk – og en mail 4. februar. Kanskje litt før det også. Jeg vet ikke helt hvor dette føler meg. Jeg kjenner bare at det gjør meg godt 🙂
     Gledeskrukke er herved notert! takk for at du deler dette.

  • Unni

   Så flott, Karin!
   I skrivende stund er det 11 som vil være med. De andre 10 har fått mail fra meg, nå får du straks det samme :-).
   Dette er MORO!

 • Øydis Kleppe Bøtun

  Ja, jeg er med. Når jeg våkner om morgen pleier jeg å tenke på hva jeg gleder meg til i dag. Gå på jobb og møte en god kollega, reise på et kjekt møte, gå tur med hunden, lese eventyr for barnebarn, lese i en god bok, sende e post til en jeg bryr meg om. Og mye mye mer. Jeg vil gjerne samle på gleder, men jeg har ikke pleid å skrive de ned. Det hørtes veldig bra ut. Øydis

  • Unni

   Så fint, Øydis. At du vil være med og at du deler av dine gleder her. Det mye av det du nevner jeg kjenner meg igjen i, så min egen glede vokser for hver linje. Takk.
   Jeg sender deg en mail og få strakser. Velkommen i gjengen. Nå er det 12 pluss meg som er med. Dette er kjempemoro. 🙂

  • Unni

   Hei på deg fru Gyldenlakk! Visst ble det en glad dag i går, så glad at jeg faktisk vil skrive om det! Tusen takk for hilsen. En fin-fin dag til deg også. Det blir kanskje mer «pust» enn «hage» på denne tiden av året?