Lykkehjulet

TRIVSEL OG MANGFOLD

Det finnes dager jeg våkner opp og kjenner en glede som blir med meg utover dagen, som smitter over på andre ting jeg gjør. I dag er en slik dag. Jeg våknet til en glede over å høre til.

Alle før åpningSonja fatÅpningElisabeths luerMarits bilde 2Lisbeth RingerDeksel kaffekjele AnneLiv kort 2PutushyllaElisabeth v disken Kvinnefellesskap

Jeg er så heldig å ha mange sirkler av familie og venner nær meg og rundt meg, men denne dagen preges av at jeg på nyåret ble en del av et kvinnefelleskap. Like før påske, lørdag 4. april for å være helt nøyaktig, åpnet vi Pikilìa, et galleri der vi viser håndverksprodukter, kunst og andre kulturuttrykk.

Åpning av galleriet

For et par dager siden hadde vi et møte der vi oppsummerte måneden som har gått. Det viktigste vi sitter igjen med er glede, stolthet og takknemlighet.

Åpningsdagen var helt vill! Vi hadde absolutt ikke regnet med at det skulle komme så himla mange. Lokalet vårt er på rundt 60 kvadrat og er selvfølgelig preget av utstillingshyller og bord, så 40-50 mennesker på en gang sto sammen som sild i tønne.

Dette er gøy!

Klart det var moro! Dagen etter kom noen av de som knapt fikk plass tilbake for å få se ordentlig. Andre har kommet til. De aller fleste gir uttrykk for at vi har mye å by på, at det er lyst og fint i lokalet og at det er hyggelig å komme inn.

Hyggelig og rolig

Og der har du det som er poenget mitt i dag. Det er rett og slett hyggelig å stå i galleriet. Glede er smittsomt. De som kommer inn rusler fra hylle til hylle. Ser på keramikk, sydde og strikkede plagg, akrylmalerier. Akvareller. Små kort. Glassarbeider. Vi har marmelade og knekkebrød. Bøker.

Dugnad

Før alt dette, før hyllene var fylte og folk strømmet til, var det dugnad. Maling, bæring, fundering og vasking. Utprøving og opplæring på betalingssystem.

Den som dro det i gang, som inviterte alle oss andre med, var Lisbeth Sagen Lundin. Med initiativ, lyst og hjertevarme. Tenk å være så heldig å få lov til å være med!

Gjesteutstillere

I morgen presenterer vi vår første gjesteutstiller, Beate W. Keita, min gode venninne og samarbeidspartner fra flere Stinas skål dag og nattskrivekurs. Hun kommer med sølvarbeider og akrylmalerier. Vi har masse ideer om hvilke andre kunstnere og kunsthåndverkere vi kan invitere.

Skape noe sammen

Det er jo slik det er når folk kommer sammen og har et konstruktivt utgangspunkt, det ene utløser det andre. Dette er også tankegangen bak samarbeidet vårt: Jo flere vi er sammen, jo gladere blir vi. For mine venner er dine venner … og så videre. Vi hjelper og støtter hverandre. Vi har ulikt utgangspunkt, men et felles ønske om å skape noe sammen. Og vi kjenner forskjellige folk som kommer innom. De tar med seg sine venner og kommer tilbake.

Mangfold

Vi vil ha takhøyde og gi de som kommer en mangfoldig opplevelse. Det er også plass i herberget til andre sine produkter. Blant annet har min søster Anne noen små søte ting til salgs. Påskeeggene hun har sydd har vi hatt hengende langt på overtid fordi de er så dekorative. Pikilìa betyr forresten mangfold på gresk. Artig og dekkende for det vi vil være.

I startfasen

Vi er i startfasen. Det er dager vi har relativt godt besøk, men det er også dager det er helt stille. Det tar vi med knusende ro og bruker tiden til å jobbe med vårt eget. Å slå av en prat med naboene er også en del av gleden ved å være der.

Garasjetorget

Pikilìa ligger nemlig på Karljohansvern i Horten, nærmere bestemt ved Garasjetorget. Et felleskap der ulike aktører driver sin egen virksomhet og samarbeider om å gjøre torget til en myldrende møteplass.

Laget for å glede

Hva jeg gjør her rent bortsett fra å trives? Mine små lavendelputer er laget for å glede. Putus og Puta kom til for å gi ro til et lite barn som vil sove. Til putene som er dekorert med blomst, sommerfugl og sol hører det med et lite sitat. Disse putene symboliserer holdninger jeg mener er viktige i hverdagen: Vær til stede, ta føringen i eget liv og velg en optimistisk tilnærming både til deg selv og til de du omgås.

Kurs og foredrag

Utgangspunktet for foredragene mine er at de fleste av oss kan fra tid til annen trenge bekreftelse av at vi stort sett greier oss bra og tar gode valg. Samtidig trenger vi påfyll for å ta store og små beslutninger ved veivalg. Forsommerens foredrag er åpne for alle, og er bygd opp rundt temaene putene symboliserer: Tilstedeværelse, ansvar for egne valg og optimisme.

Fra høsten skal jeg holde skrivekurs her, og etter hvert vil jeg presentere andre ting.

Fellesskap

Men først og fremst er jeg så utrolig glad for at Lisbeth inviterte meg inn, at jeg har møtt Elisabeth Pettersen igjen, vi jobbet sammen en gang for en evighet siden, at jeg har blitt kjent med Liv K. Bunæs, Sonja Bjerke, Marit Geraldine Bostad og Stina Graaf. Flotte og spennende damer!

Vær klar når øyeblikket kommer

Det er også en glede å kunne bidra til at folk møtes. Etter at jeg inviterte Beate til Pikilìa har hun og Stina funnet ut at de også vil jobbe sammen der de bor, i Holmestrand. Når folk møtes oppstår er det alltid en mulighet for at noe godt kan skje. Vi må bare være klare når øyeblikket kommer.