Selvledelse,  Vil du så kan du

HVORFOR ER USAIN BOLT SÅ HIMLA GOD OG HVA KAN VI LÆRE AV DET?

I woldn’t say I’m a Phenomen,

just a great athlete

Usain Bolt

Ingen over. Ingen ved siden. Usain Bolt er verdens raskeste mann, ever. Han har sprengt rekorder gang på gang. Han har vunnet VM og OL flere ganger. Hvorfor er han så god og er det noe vi kan lære av ham?

Lille Usain løp tidlig på 80-tallet rundt i nabolaget på sitt elskede Jamaica, øya han aldri vil forlate. Omgitt av gutter fra nabolaget frydet han seg over leken, solen og varmen fra menneskene han hadde rundt seg. Jeg aner ikke når han bestemte seg for å bli verdens raskeste mann, men det jeg vet er at han ikke alltid har vært det.

Hvordan ble han så god?

Det har mange lurt på, det er til og med forsket på. Så langt har jeg listet opp fire ting som var med på å gjøre ham raskest i verden. Han kunne løpe, han lærte det som barn, og han frydet seg over det. Han ønsket å bli best og han trodde det var mulig. Han satt ikke i en god stol og tenkte på det. Han løp, og så feilet han ganske sikkert flere ganger. Han var ikke best i utgangspunktet, om han var det trengte han ikke å øve, da ville han allerede vært i mål. Han øvde og han feilet. Det er feilene vi lærer av. Det vi kan, kan vi. Vi trenger ikke lære det.

Å tørre å feile er modig

Boka Ekte Lykke av Martin Seligman, professor i psykologi og den positive psykologiens far, blir jeg aldri lei av å lese. For tiden fordyper jeg meg i kapittelet om menneskets styrker og dyder. Mot er en dyd som har blitt verdsatt på tvers av kulturer og religion i tusenvis av år. Veien til å bli modig kaller Seligman for våre styrker. Skal vi bli modigere må vi være tapre. Vi må innta standpunkt, holde ut smerte og motstand, være oppriktige og ærlige, først og fremst mot oss selv. Usain Bolt er en mann vi ser opp til og beundrer. Han hadde ikke kommet dit han er uten å feile eller om han ikke hadde trodd på seg selv der andre tvilte. Han er modig. Vi andre kan øve oss opp til å bli det.

Han vet hva kan kan og hva han ikke kan

There are better starters than me,

but I’m a strong finisher!

Han vet hva han er god på og hva andre kan bedre. Denne kunnskapen om seg selv tar han med i sin strategi når han løper. Han har nok mer enn en gang sett ryggen på sine konkurrenter før han fant nøkkelen til hvordan forbedre startøyeblikket.

Vi elsker å se ekte glede

Usain Bolt gjør det han mest av alt vil gjøre, han løper. Han elsker å løpe, derfor gjør han det. Han er sann mot seg selv og dermed er han også sann mot andre. Vi tviler ikke på ham og han viser ekte glede. Han frydet seg over løpingen og leken da han var barn. Det gjør han fortsatt. Han elsker Jamaica og jamaicanerne elsker ham. Han tar imot brølene fra tribunen og gir alt det han har tilbake. Seier og seiersrus! «Lightning Bolt!» Støtten han tar imot er en av grunnene til at han lykkes, han vet det og han viser det. Noen skal bli best i verden, de fleste skal bli best på å være seg selv. Vi skal lykkes i å finne ut hvem vi er og hva vil aller helst vil gjøre. Første punkt er å kjenne etter. Elsker du det du gjør? Drømmer du om et annet liv så lær av Usain Bolt.

Se videoen under og let etter: Fryd, lek, refleksjon, øving, feiling, læring, utholdenhet, kjærlighet, takknemlighet, mot, sannhet, drøm.

Styr mot drømmen. De riktig store drømmene går sjelden i oppfyllelse, men de endrer oss til det bedre i langt større grad enn små, realistiske drømmer. Det er gjennom å drømme vi kommer i mål.

By the way

Å ta imot støtte, å ha evne til å bli elsket, kan også læres. Det kan bli mye å styre med på en gang om vi skal gå i gang med det også, men det er greit å vite. «Evne til å bli elsket» er en styrke, en vei til dyden transcendens eller åndelighet om du vil. Kanskje vi tar det en annen gang.

Les også:
Positive følelser gjør deg sterk i møte med utfordringer
Kan kreativitet læres

2 Comments

  • Astrid Dyve

    Veldig bra Unni. Jeg liker fokuset; våg å feile – men også våg å drømme – sette seg hårete mål og tro at vi kan nå dem. «Aim for the moon – and if you fail – you’r still among the stars» 😉

    Å ha mot til å ta i mot – evne til å bli elsket…. ja takk – gjerne mer om det tema også.

    • Unni

      Takk for kommentar. Det jeg ønsker å undersøke i det jeg skriver om dage er hva vi mennesker dypest sett ønsker å oppnå. I dette innlegget tar jeg utgangspunkt i de verdiene som har stått seg i årtusener. Dette er temaer jeg baler med i andre sammenhenger også om dagen, særlig i forhold til boka jeg skriver på. Det gir meg håp at vi alle kan bli litt modigere, litt mer medmenneskelig – og ja, at vi kan øve oss opp til å møte kjærlighet fra omverden med åpenhet og tillit. Takk for interessen. Det er inspirerende.