Lykkehjulet

FRA EN SÅPEKOKERS DAGBOK

Det beste i livet

er det vi gjør for moro skyld.

Jeg har ikke tenkt ut hva jeg vil med å skrive om såpekoking og hvordan jeg skal gjøre det, men kort fortalt har jeg en stund delt litt om hobbyene mine på Facebooksiden Unnibeths Urter. Det innbefatter såpekoking, blanding av diverse massasjeoljer og kroppsskrubb der eteriske oljer er en viktig bestanddel, bruk og stell av urter, hekling, sying, produksjon av egne etiketter og annen grafisk utforming. Dessuten andre ting som faller meg inn.

Verksted unnibethsurterVann og kaustisk soda unnibethsurterI helgen lagde jeg lavendelsåpe.

Det var jeg litt spent på, for forrige gang ble det mislykket. Ergerlig, for det er en omstendelig prosess, og råvarene, de eteriske oljene i særdeleshet, er nokså dyre. Vel. Jeg gikk i gang på nytt. Det første jeg gjorde var å finne fram alt jeg trengte. Og tro du meg, det er en del:

Briller (Jeg ser jo ikke uten). Oppskrift. Notatbok (Det er alltid et eller annet jeg bør huske til senere). PC for å kunne regne riktig mengde på en såpekalkulator. Duk for å beskytte benken mot sprut (Lurt!). Oljer til såpemassen (Oliven, mandel og kokos). Eterisk olje (Her: lavendel). Vann. Kaustisk soda. Glass til å mikse dette sammen. Eddik for eventuelt å nøytralisere kaustisk soda. Vernebriller. Hansker. Vekt. Stavmikser. Kjele til først å varme opp oljene (Litt) og dernest blande sammen alt. Tørkepapir (Lurt). Form til å ha massen i over natta.

Vann og kaustisk soda blander jeg på verandaen. NB! Kaustisk soda i vann – IKKE OMVENDT. Etter bare noen sekunder fyker temperaturen i været – til hele 80 grader. Dette avkjøles til samme temperatur som oljene. Jeg blander dette sammen når temperatur på både olje og lut er mellom 30 og 40 grader.

Da er det klart for miksingen. Med en stavmikser er dette veldig greit.

 

Lavendelsåper unnibethsurterEtterpå er det å få dette i form(er) og la det stå over natten. Dagen etter er det klart for å skjære – om alt har gått som det skal – og det gjorde det denne gangen! Om 4-5 uker er de klare for bruk.

Som sagt har jeg ikke planlagt så nøye hva dette innlegget skulle inneholde og ser nå at jeg kunne skrevet mer om prosessen. Det får komme en annen gang.