Lykkehjulet

SOBERT, RENT OG KJØLIG

Det er stor stas for oss å presentere Tomas Moss som utstiller på Pikilìa i juli. Han er dyktig og har et spennende uttrykk på fotografiene. Når man ser langt nok inn i motivet finner man en historie bak. Overraskende for mange er det kanskje at han velger å vise et stivnet og øde vinterlandskap midt på sommeren.

Sobert, rent og kjølig på Pikilìa Galleri og håndverk i juli

Hele juli kan besøkende hos Pikilìa Galleri og håndverk nyte en miniutstilling av fotograf Tomas Moss fra Horten. Bildene kommer fra en utstilling som heter In the Dead of Winter, og er tatt på Fårø, en liten øy på Bohuslänkysten, svenskens sommerparadis framfor noe. Fårø er kjent som regissøren «Ingemar Bergmans øy» hvor han hadde et landsted og lagde flere av sine filmer. Fotografiene til Tomas er sobre, rene og kjølige. De bærer i seg mange kontraster og utfordrer oss til å stille spørsmål. In the Dead of Winter ble vist i sin helhet som separatutstilling på Fotografiens hus i Oslo.

Tomas fikk sitt første fotoapparat da han var 5 år, og siden har han fortsatt å ta bilder. Han arbeider både digitalt og analogt, med alt fra kunstprosjekter til humanitære katastrofer og hjelpeprosjekter. De siste årene har bildene hans blitt mer og mer politiske, og han er å finne på på listen til Miljøpartiet de grønne til høstens valg. «Jeg er bekymret for jordkloden og vårt felles miljø”, sier han.

Lokalt har vi kunnet følge hans utvikling som fotograf gjennom utstillinger på Stallen, Galleri Galleberg, Galleri Ask og Galleri Smalgangen. Han har deltok i vår med sine bilder på utstillingen SPOR Larvik på kunstgalleriet Bølgen i Larvik. I perioden 2009 til 2012 jobbet han sammen med den klassiske gitaristen Marius Gundersen med prosjekter fra Brasil: ”Med musikk i bagasjen” – bilder til skolekonsertforestilling og ”Visual Music – Retrato Brasileiro” en egenprodusert forestilling med bilder og livemusikk.

Tomas har bred erfaring. Han har jobbet som pressefotograf, fotosjef på Forsvarets overkommando og undervannsvideograf. De siste 10 årene hatt sitt eget firma – ICU fotografiske tjenester. Både på jobb og med egne prosjekter har han reist over store deler av verden. Han bor nå i Åsgårdstrand med kone og to barn.

Utstillingen kan ses hele juli på Pikilía Galleri og håndverk der vi samtidig viser scrapping av Linda S. Karlsen.