Lykkehjulet

KVINNEFORMER, INDRE ROM OG SOMMERFUGLER

September er godt i gang, men vi har ikke kommet lenger enn at vi rekker å invitere til en spennende utstilling på Pikilìa.

Pikilìa Galleri og Håndverk tar mål av seg å vise nye utstillinger hver måned. Selv om plassen er begrenset, er takhøyden stor for hvem som kan stille ut hva. «Vi vil leve opp til  navnet Pikilìa som betyr mangfold på gresk» sier Lisbeth Sagen Lundin, initiativtaker til den innholdsrike butikken som åpnet for halvannet år siden. Ved siden av at vi er fem kvinner og en mann med faste utstillinger av håndverksprodukter, har publikum kunnet overvære performancekunst, barns arbeider, fotografier, akrylmalerier, akvareller, smykker i ulikt materiale og norske mattradisjoner.

Åsgårdstrandkunstner

I september er den allsidige åsgårdstrandkunstneren Anne-Lise Toverud en av gjesteutstillerne. Hun jobber både med akryl, grafikk og skulpturer i forskjellig materiale og er opptatt av rommene vi mennesker befinner oss i: Det fysiske, det mentale og det sosiale. Når hun maler leker hun med både strek og form. Kvinneformer går igjen i hennes arbeider. Inspirasjon finner hun overalt, men kanskje særlig i sitt eget indre og minner fra barndommen. Det ene trykket hun viser på Pikilìa er direkte inspirert av Malala (se bilde over) som vant fredsprisen i fjor.

Anne-Lise har sitt atelier i den gamle skolen i Åsgårdstrand og har også nylig laget seg en liten malerstue i egen hage, innrammet av vakre blomster og omgitt av katter. Hun jobber også med skulpturer. I den senere tid er det særlig larvikitt hun har jobbet med i stort format. Sin kunstutdanning tok hun sent på 80-tallet på et kunstakademi i Polen og hadde sin debututstilling på Galleri 5 i Åsgårdstrand i -92. Siden har det gått slag i slag i slag med både separat- og fellesutstillinger. Internasjonalt har hun stilt ut i Polen, Tyskland og Danmark.

SommerfuglSmykker med mening

Bibbi Tvinde Øberg er fra Ramnes, men har en tilknytning til Horten gjennom sin inspirator og læremester, gullsmed Camilla Johansen på Karljohansvern. Bibbi viser et utvalg av smykkene sine som hver og en har en historie, en egen mening.

Inspirasjonen til sommerfuglkolleksjonen fikk hun under en yogatime: ”Plutselig så jeg en sommerfugl som svermer rundt meg for mitt indre øye. Den er nydelig! Den er så fri, så ubekymret og nysgjerrig – Den eier verden. Så sårbar men endog så sterk… Den lander så på fingeren min. Jeg ser det helt klart og tydelig, og under danner linjene seg, akkurat slik som du ser ringen. Den sitter der og viser seg frem, og jeg får det travelt med å komme meg hjem å forevige denne vakre sjel.”

Velkommen til Pikilìa Galleri og håndverk. Vi holder til på det som lokalt er kjent som Garasjetorget på Karljohansvern. Adressen er Kommandørkaptein klincksvei 7, 3183 Horten.