Kvinner vil og kan

DET HELLE SER – OG DET JEG FØLER

Helle K. Hagen er i november månedens utstiller på Pikilìa Galleri og håndverk i Horten. Førstkommende søndag forteller hun om seg selv, sine bilder og sin karriere som fotograf. Det vil jeg ikke gå glipp av, for ikke bare er hun rene vitamininnsprøytningen med den smittende latteren sin, hun har også lovet å presentere bilder som viser noen av sine mer skjøre, personlige sider.

Det er utallige som har fått gleden av å møte Helle, for hun er hele byens fotograf. Mange har vært hos henne sammen med sine kjære for å feste øyeblikket og holde fast på gode minner. Ennå flere har møtt blikket hennes når hun har vært ute på jobb som barnehage- og skolefotograf.

Hun stiller sjelden ut utenfor eget studio og gleder seg til å vise noe som ikke er gjort på bestilling. Om bildene hun har valgt å vise sier hun dette: «Noen har motiver som dukker opp i synsfeltet og bare ber om å bli fotografert. Andre er idéer eller motiv jeg har hatt i mitt indre og som ikke gir seg før de er gjennomført med lys og kamera«.

Interessen for foto dukket opp tidlig. Allerede som åtteåring fikk hun sitt første kamera. På ungdomsskolen ba hun om å få lov til å ha arbeidsuka på en fotoforretning i det som var hjembyen hennes den gang, Larvik. Lykkelig var hun da hun fikk ja, og det at det var Preus Foto med røtter i Horten som eide butikken gjorde sitt til at hun havnet hos. Senere ble det folkehøgskole på fotolinje og hun valgte foto på videregående. Svenneprøven tok hun høsten 1993 på Preus laboratorium i Horten. Året etter startet hun opp sitt eget studio og kunne nylig se tilbake på hele 21 år i samme lokale.

Helle har utmerket seg og har fått en rekke priser opp gjennom årene. Den første fikk hun allerede mens hun «gikk i læra» som det heter på folkemunne. Senere har det blitt både gull, sølv og bronse gang etter gang, både i Colour Art Photo og i magasinet  Ditt Bryllup sin årlige kåring av Årets bryllupsfotograf.

Søndag 8. November klokka 13.00 presenterer hun seg selv og bildene sine for publikum. Hun tar gjerne en prat med deg med kaffekoppen i hånda, eller du kan bare lytte til det hun har å fortelle. Benytt anledningen. Du vil ikke angre. En god latter forlenger livet og en god fortelling får tankene til å spinne videre, framover og innover.

Jeg har allerede funnet mitt yndlingsbilde. Det Helle ser vekker noe til live i meg.

Vi ses på søndag.