Lykkehjulet

RYDD FEMTEN MINUTTER OM DAGEN

Vi tenker automatisk at det vil ta både en og flere dager for å få orden i huset, men jeg påstår: 15 minutter om dagen er nok. Om vi fokuserer på rydding i stedet for å vimse rundt uten å komme i gang, kan vi gradvis få mer orden – og holde det slik.

Når ting flyter rundt i huset og ikke finner veien til den skuffen de hører hjemme, når avisa alltid blir liggende på stuebordet, når oppvasken står på kjøkkenbenken og ikke inne i oppvaskmaskinen er det lett å bli oppgitt.

Skippertak er vel og bra og kan være en god start. Skal det vare trenger man en plan, en målsetting og tro på at det nytter, men viktigst: Man må komme i gang. Nøkkelen er å selv ta grep, ikke å vente på andre. Det skal vi gjøre for vår egen del. Å være frustrert er ikke sunt og når sant skal sies er det ikke bare «de andre» som roter. Vi har alle våre svin på skauen.

Jeg leste et sted at man kan skjære ned på tiden man bruker på husarbeid med 40 % hvis man fjerner alt rotet. Jeg kan ikke verifisere dette (som det heter på fint), men jeg har valgt å tro på det og jeg har en kort arbeidsliste som kan hjelpe meg å få orden.

  • Hot spot
  • Ett minutts regelen
  • Fem minutter rydding før leggetid
  • Tre ting om dagen

Hot spot

Finn et område i huset der det er aller viktigst for deg å ha det ryddig. For meg er det salongbordet i stua. Jeg klarer ikke å slappe ordentlig av med en kopp kaffe eller hva det måtte være når det flyter rundt med aviser, mobiler, fjernkontroller, bordbrikker, koppen som en eller annen ikke ryddet bort, kvitteringer, noe som ble satt der i forbifarten. Derfor tar jeg rett og slett og rydder det bort. Jeg har prøvd å mase om dette, i mange år faktisk. For fem år siden innså jeg at det aldri kom til å bli annerledes om jeg ikke gjorde dette selv.

Resultatet er slående! Det hoper seg aldri opp nå. Jeg tar det etter hvert og det er ikke så lett for andre å la ting ligge. Dessuten ble jeg så inspirert at jeg utvidet området til også å gjelde «nærområdet», altså sofaen og stolen som står ved enden av bordet. Jeg fjerner ladeledninger, rister puter og får det på plass. Retter opp stolen og bordet står på linje med sofaen. På bordet kan det ofte stå en blomst, for nå synes den.

Ikke nok med det. Siden dette gikk så bra ble spisebordet innlemmet i «hot spot» Det skjedde ikke med en gang, for til å begynne med hadde jeg nok med å følge planen. Det krevde sin kvinne, men jeg holdt ut. Det har altså blitt lett å holde dette i orden og det samme gjelder spisebordet. Nå er jeg i gang med den ene kjøkkenbenken. Kjenner at jeg sliter litt med den andre, den det hoper seg opp med oppvask på. Det kommer, det kommer.

Fortsettelse følger …

Les også mer under kategori Lykkehjulet