Lykkehjulet

RYDD OG KAST

Rot i huset er et irritasjonsmoment, og det påvirker livskvaliteten. Alle trives best når det er ryddig, men når ting har hopet seg opp kan det være et ork å ta tak i det. Heldigvis kom jeg over gode tips om hvordan få det ryddig med kun femten minutters innsats om dagen. De bringer jeg videre her.

Fem minutter før leggetid

I de to foregående innleggene om samme tema tok jeg for meg et minuttsregelen og det jeg kaller hot spot. Begge deler handler om hvordan man med liten innsats kan rydde effektivt. Den daglige innsatsen er nesten ikke merkbar i tid og energibruk og resultatet er forbløffende.

Sett av fem minutter til rydding hver kveld før du legger deg. Det spiller ingen rolle hva du rydder bort de første gangene, ta det som faller deg inn. Bygg opp et mønster der du gjør dette mer og mer automatisk. Du vil nok rydde mer målbevisst etter hvert som dagene går, og den tilfredse følelsen blir med deg under dyna.

Kast tre ting

Har du noe du ikke har bruk for? I kjøkkenskapet, kanskje? Eller i sokkeskuffen? Fikk du noe til jul du innerst inne vet at du aldri kommer til å bruke, en pyntegjenstand som ikke er helt din greie? Dette kan du like gjerne kvitte deg med først som sist. Jeg satte i gang i begynnelsen av måneden med dette.

Det første jeg kastet var en tuslete julestjerne, neste dag fulgte de to andre etter. Så ble det mer. Jeg har en lei tendens til å spare på tomflasker, ikke sånne vanlige du kan pante, men glassflasker det har vært mandelolje i. Jeg bruker mandelolje til å lage såper. «De kan jeg oppbevare oljeuttrekk i» har jeg tenkt. Oljeuttrekk er det du får når urter har stått tilstrekkelig lenge og trekt i for eksempel olivenolje. Problemet er at jeg bruker langt mer mandelolje enn jeg lager uttrekk. Du har det kanskje sånn med syltetøyglass? Ut med dem! Samme dag som julestjerna gikk føyken, tok jeg et raus i baderomsskapet. Kremer jeg aldri kommer til å bruke forsvant for alltid. I dagene som har gått har det blitt lettere og lettere å kaste. Noe har funnet veien til Frelsesarmeens klesinnsamling. Jeg kan vel se for meg at noe av det jeg ikke vil ha vil havne på bruktbutikken litt lengre ned i gata.

Når jeg oppsummerer er tidsforbruket slik: Hot spot – omlag to minutter om morgenen. Et minuttsregelen: Varierer, men la meg ta rundt fem minutter som et gjennomsnittstall. Med cirka fem minutter rydding før jeg legger meg er jeg oppe i tolv minutter. Å kaste tre ting bør ikke ta mer enn tre minutter, så da er jeg innafor de femten minuttene jeg har lovet meg selv. Prøv selv. Det er ikke så ille.

Worst room

Så hender det jo at man må ta et tak i kjelleren eller loftet. Et skippertak er kjempefint, det blåser jo reint i løpet av kort tid. Mitt problem er at jeg drøyer med å komme i gang. Hos oss er kjelleren «worst room», et evigvarende sukk om at nå må vi i gang. Denne månedens fokus på rydding har gitt meg et løft, så nå skal jeg i gang. Tipset jeg følger fant jeg på en nettside kalt Fly Lady, og jeg har prøvd der før. Med stort hell.

Det jeg har tenkt å gjøre, er å rydde fem minutter mer om dagen over tid i stedet for å vente på at jeg får ånden over meg. I sommer fant jeg en meget enkel skittentøyskurv på bruktbutikken. Den har fungert som stativ for søplesekk i hagen. Nå står den ved trappa i kjelleren. Ved siden av den står en tomkasse jeg har fått på Rema. I kassen skal jeg legge det som kan kildesorteres, alt annet går i sekken. Når sekken eller kassen er full, bærer det rett avgårde på gjenbruksstasjonen. Jeg kommer til å bli glad av dette. Ennå gladere blir min mann, tror jeg, for når sant skal sies er det han som har tatt ansvar for å kjøre sekker avgårde tidligere.

Om du vil følge de tipsene som kommer videre utover året er du velkommen til det. De blir samlet under kategorien Lykkehjulet. Neste uke er trening på dagsorden.