Ytring

VI GODTAR IKKE AT BARN SKAL BLI BRUDER

Volden småjenter utsettes for når de alt for tidlig giftes bort skal ikke, under noen omstendighet, godtas. Når samfunnet rundt samtykker i slike avskyelige handlingen blir sviket ennå større.

Til nå har dette rammet barn som bor i Syria, Iran, India, Gambia og andre land langt der borte. Nå har uvesenet kommet nærmere. Brutaliteten har nådd norsk jord og vi får muligheten til å si klart fra at vi ikke godtar dette.

Unicef Norge, Plan Norge, Redd Barna og MiRA senteret skaper desverre tvil. De hevder at de unge konene i enkelte tilfeller har best av å bo hos sin mann, og er samtidige uklare på hvor grensene skal trekkes. Er vi tjent med det? Også enkeltpersoner med sterk innvirkning på opinionen forvirrer. Per Fuggelli, som jeg ellers har stor sans for, er en av dem. Det er ikke mye jeg støtter Sylvi Listhaug i, men her gjør jeg det. Jeg forventer at et samlet Storting står bak henne i denne saken.

Kravene må være entydige. Hvorfor i all verden skal vi ikke gjøre dette klart når voksne menn kommer inn i landet med sine alt for unge koner? Menn skal ikke leve med jenter under seksuell lavalder. Det er en av de krystallklare verdiene vi bygger samfunnet vårt på.

Det er mye er å ha i bakhodet for hvordan man skal håndtere hver enkelt sak, også hvordan jentene skal bli møtt og behandlet. På Dagsrevyen i går fikk vi høre hva en av disse unge kvinnene tenkte. Hun kunne ikke se et liv uten sin mann. Mannen hadde handlet ut fra Syrias lover og kan ifølge eksperter ikke straffeforfølges i Norge. De berørte har rett til å si sin mening, men må likevel godta norsk lov. Spørsmålene vi må stille er: Vil vi at barn skal tvinges til å underkaste seg et dyrisk tyranni? Eller vil vi at barn skal leke og gå på skole? Alle andre spørsmål er underordnet.

Nå har vi en gyllen mulighet til å si fra. Ikke bare blir det tydelig hva vi setter som standard for vårt eget samfunn, vi vil sende signaler til land som bryter Barnekonvensjonen. Dette burde være en selvfølge. Vi fordømmer krigshandlinger der råskapen går utover sivile. Hvilke sivilpersoner trenger mer beskyttelse enn barn, i krig og fred?