Lykkehjulet,  Takknemlighet

TAKKNEMLIGHET KNYTTER OSS TIL ANDRE

Takknemlighet er hjertets hukommelse.

~ Jean Baptiste Massieu ~

Takknemlighet er en dyd, heter det. Vi har hørt det, men har vi tenkt over hva det betyr? Mange tenker på «dydsmønster» når de hører ordet, og dydsmønster vil vi ikke være. Det høres drepende kjedelig ut, så da trenger vi kanskje en nærmere forlaring.

Dyd

En dyd betegner en moralsk verdifull egenskap eller god handling. Ordet kommer fra det norrøne dygð som er beslektet med å duge. Dugelige og dyktige vil vi være, men takknemlighet rommer også ydmykhet.

Slik vi kan forstå det ut fra vår eget språks opprinnelse (auðmjúkr/norrønt) betegner ydmykhet en persons egenskap ved at han viser beskjedenhet, saktmodighet og underdanighet i forholdet til omverdenen. For egen del får jeg da assosiasjoner til makt og avmakt. Det tror jeg andre også gjør når jeg gjentar noe diktatoren Josef Stalin skal ha sagt: «Takknemlighet er en sykdom som hunder lider av».

Men ydmykhet kan også ses som en motsats til hovmod eller beskjeden oppførsel, uselviskhet og å gi respekt. At man gir anerkjennelse der det skal gis. Det fører meg tilbake til takknemligheten, innrømmelsen av at vi ikke er selvtilstrekkelige, at vi behøver andre og retter blikket bort fra vår egen navle og ut mot verden.

Selvopptatthet

Det kan trenges, for det kan synes som om annethvert menneske er travelt opptatt med å søke lykken for egen del. At deres fremste livsoppgave er å realisere seg selv og å få fram sitt høyeste potensial, som det heter. Det er som de vandrer hvileløst, på evig jakt etter skatten som glitrer ved regnbuens fot.

Å ta vare på seg selv er viktig og nødvendig, for det er nok slik at vi er oss selv nærmest. Faren oppstår når dette glir over i navlebeskuelse og selvopptatthet. Om vi kun har plass til oss selv i livsprosjektet vårt har vi ikke bruk for andre, og dermed har vi heller ingen å være takknemlig overfor.

Det er i tilfelle synd. For om vi lytter til visdommen som ligger i de tankene som har kommet til oss via mange veier fra øst, vil det å vise takknemlighet ha en teapautisk betydning. Vi kan rett og slett få det bedre gjennom å vise takknemlighet.

TAKKNEMLIGHETSØVELSE

Kjøp deg en liten notisbok eller finn fram en du har liggende. Bruk denne uka på å innarbeide en liten øvelse. Noter ned tre ting du er takknemlig for før du legger deg i kveld. Det kan være en gjerning andre har gjort mot deg,  en opplevelse du har hatt eller at du er glad for at du har tak over hodet. Du kan gjenta kvelden etter akkurat de samme tingene eller det kan hende du kommer på noe nytt. Etter noen dager vil du kanskje erfare at det faller deg lettere å finne fram noe du er takknemlig for.

Innlegget et publisert tidligere, faktisk på dagen for tre år siden og inngikk da som nå i endringsprosjektet Lykkehjulet.