Sinnsro

SANSELIGHET OG SINNSRO

Å skjerpe sansene og å oppholde seg i opplevelsen er en måte å oppnå sinnsro. I det øyeblikket du er i opplevelsen stilner tankene, de faller til ro.

Sanselighet blomsteroppsatsForleden dag var jeg på post i butikk for å hente en pakke. Når posten er i butikken er det fort gjort at en faller for fristelsen å handle noe samtidig. Fristelsen jeg falt for var en vannmelon.

Vannmelon er sommer, barnelatter og sval veranda, men den er mer enn det – den er en sann sanseopplevelse. Fargerik, våt, søtlig, klissete, grønn, rød og tung. Alt dette kan vi gjenkjenne når vi leser det. Når vi selv holder i en vannmelon kjenner vi det.

I går vandret jeg på måfå rundt i hagen. Kjente det våte gresset gjennom de åpne sandalene, sjekket hvor langt jordbærene var kommet, kikket litt her og der.

 

HUSKER DU?

Sanselighet huskeSå satte jeg meg på huska. Den huska som har hengt på samme sted i årevis. Nå om dagen er det barnebarnet vårt på fire som dingler ettertenksomt i den. Der ble jeg sittende. Kjenne hvordan det var. Den er lav. Kroppen bøyer seg. Opphenget mot hendene er av nylon, toslått.  Jeg gynger litt, kjenner at roen synker inn.

Hos naboen står døra åpen, hun stuller med noe på kjøkkenet og burfuglene kvitrer. I gata ovenfor vår er biltrafikken ujevn, kjent. Bier og humler surrer i buskaset til høyre for meg. Det dufter svakt fra hekken.

Jeg kjente mot huden, luktet, lyttet og så. Hva kan jeg smake på før jeg går inn. Det er ikke så mye modent nå, hverken på bærbusker eller frukttrær. Urter, kanskje?

 

Sanselighet sure eplerJeg fikk øye på eplekartene rett over hodet. «Matepler» kalte hun dem, naboen som bodde her da vi flyttet inn for vel tretti år siden. Skam å si, men vi har aldri brukt dem til noe. Disse grønne kartene som er så fristende for de små. Det er lenge siden jeg har spist på eplekart og disse er jo ikke gode når de er modne engang. Jeg plukket et. Kjente på det og så på det. Og smakte. Mer beskt enn surt, egentlig. Ikke noe for meg.

Roen ble med meg inn.

Innlegget er skrevet i forbindelse med tema Sinnsro i Lykkehjulet.