Du er din egen leder. Fra du våkner om morgen til du legger deg om kvelden. Du tenker kanskje ikke alltid over det, men du står hver dag overfor valg. En bevissthet om selvledelse kan være godt å ha med seg i bagasjen når du skal ta beslutninger.
Du kan tro at du kan, og du kan tro at du ikke kan. I begge tilfelle har du rett.
Henry Ford
Selvledelse er basert på ulike teorier innenfor arbeidspsykologi og organisasjonspsykologi, men er ikke er terapautiske prosesser. Det er verktøy alle og enhver tar i bruk i hverdagen.
En økt bevissthet om hvordan dette fungerer, er nyttig enten det gjelder hverdagsliv, jobb eller fritid. Det handler om å velge vei, og ikke la veien velge. Om å ikke drive med strømmen dersom den fører et annet sted enn en selv vil.
Det første man gjør er å sette ord på den situasjonen man står i. Deretter må man lage strategier for hvordan komme dit man vil. En viktig ledesnor er det man drømmer om.
Videre må man lage en plan. Man må ha et klart mål for å komme dit man vil, og det er viktig å bryte det store målet ned i mindre. De finner man gjennom å kartlegge utfordringer, og løse dem en etter en.
Man kan snakke om en prosess der du jobber med deg selv for å skape endring, og gir deg selv styrke til å løse store og små utfordringer.
Det er viktig å være bevisst på at dette er prosesser som må pågå over tid for at en skal kunne oppnå de endringene man ønsker.