Med såkalt ”hårete mål” og skyhøye visjoner skal begeistrede og idrettsglade ildsjeler løfte et lokalt 1. divisjonslag gjennom eliteserien og ut i Europa.
Utallige er de som har fulgt Falk Håndball i Horten opp gjennom årene og gitt klubben det preget den har. Samhold, romslighet og inkludering. Vi skal møte noen av dem i denne reportasjen. De ønsker å føre både klubben og lokalsamfunnet til nye høyder. Med entusiasme og strategisk arbeid skal de sanke kroner nok til å lønne og belønne. Både ansatte og spillere.
De skal i samarbeid med andre få bygget et idrettsanlegg som trekker både spillere, publikum og sponsorer i hopetall. De skal gjøre Horten til den stolteste byen i Vestfold. Målet er å spille i Champions League det året klubben fyller hundre år, nemlig i 2017.
– Jeg har et helt klart bilde av det, sier Trond Egge. Han begynte å spille for Falk som unggutt i 1971. Den gangen var Holtanhallen ung og fresh, og et godt sted å komme til. Småguttene hadde med seg matpakke, og lå på magen på tjukkasen i kroken og fulgte sine voksne helter med øynene. Egge har tidligere både fungert som trener og formann for klubben. Nå er han tilbake som pappa, styremedlem og sportslig leder. – Jeg står med armene rundt Øyvind og flere andre som har vært med på dette her og ser at vi faktisk spiller en kamp i Europa.
Medie-Tomter
Den Øyvind han ser for seg er nå blitt 33 år og lyder etternavnet Tomter. Han kom til Falk som 7 åring i 1985 og Holtanhallen var fortsatt et godt sted å komme til. Øyvind Tomter er i dag kjent utover byens grenser både for sitt keeperspill, sin entusiasme og for å slenge litt vel hardt med leppa. Det siste har gitt ham både motstandere og tilhengere. En gang var det egen hårpryd han la i veddemålspotten. En annen gang var han klar til å gå til Nøtterøy. Dersom motstanderne stilte med 500 tilskuere på tribunen. Selv hevder han at rivaliseringen med Nøtterøy er i all vennskapelighet. Dog innrømmer han at en slik kniving gir et ekstra piff, det som må til for å yte ekstra. Muligens er det en del av mediestrategien hans. For at lokalavisa spiller en viktig rolle som lim mellom klubben og publikum er det ingen tvil om. – Allerede nå følges lovende fjortenåringer med forventning, hevder Tomter.
Øyvind og Trond føler seg hjemme i klubbhuset i Lystlunden. Mellom diplomer og pokaler i andre etasje. Like under taksteinene, hvite og blå. De steinene som gjør at navnet på klubben kan leses fra minst hundre meters høyde om en tar vingene fatt. Bygningsmyndighetene hadde ikke regnet med at deres ”nei til FALK på taket” skulle utløse et ras av leserbrev i lokalavisen. Til støtte for takpryden. De skjemmer ikke. De fremmer, var konklusjonen etter at Kommunestyret har hatt saken til behandling.
Støtte fra politikerne
Politikerne i Horten har fått flere saker på bordet fra Falk Håndball. Senest i juni. Da ble det et rungende ja til å legge til rette for et utbyggingsprosjekt i Lystlunden. Dette kan gi Falk en innendørs hall som er godkjent for eliteserien. For Ørn Fotball betyr dette en oppgradert stadion.
Byen får en flunka ny videregående skole. Hortens innbyggeres har noe å glede seg til om disse drømmene går i oppfyllelse. For Horten Arena skal være en storstue for alle. Her vil det bli plass til konserter. Messer. Konferanser. – Nå er det Fylkestinget som avgjør, sier Tomter som er markedsansvarlig i klubben.
I følge han står investorer og utbyggere klare. Øyvind Tomter er mer enn en målvakt som tåler å få seg en på trynet. Hans engasjement som klubbleder og uutømmelige energi har sendt varme stråler til så vel spillere som deltakere. Til politikere og sponsorer. Gamle falker trår gjerne til på nytt for klubben. Rolf Mikaelsen er en av dem. Han ble med broren Knut på sin første trening i 1964. Da var han endelig 14 år og kunne endelig ta grep om ballen inne på Ekeserhuset på Karljohansvern.
– Den gang spilte vi kampene ute. På grus eller asfalt, husker han.
Horten Arena
Han var en av essene i en tidligere A-lags periode. Parallelt hadde han ulike verv i klubben. Nå er han tilbake igjen, som nestleder. Han har hånd om planene for Horten Arena. Ikke et vondt ord om Holtanhallen, som på det meste har huset 500 fans. Men. Den er bare ikke stor nok. Drømmehallen skal ha plass til minst 1500 på tribunen og ellers ha fasiliteter som er nødvendige for å fylle krav som stilles for å avvikle kamper i eliteserien. Med sin mangeårige erfaring fra Boligbyggelaget bringer Mikaelsen viktig kompetanse og nettverk inn i prosessen. Han er stadig på farta. Til og fra møter. Hvorfor vil han bruke av sin tid for Falk?
– Flott miljø, vet du. Dugnadsånd og deltakelse.
Mikaelsen holder i trådene i prosjektet i dag, men det er ingen tvil om at Øyvind Tomter har spilt en avgjørende rolle i å heve både likviditeten, de idrettslige prestasjonene, begeistre publikum, og har bidratt til å bygge klubbens omdømme. I de årene han satt som formann vokste både klubben og publikumsmengden. Alt dette må enda flere hakk opp. Omsetningen må økes to til tre ganger. Det må ansettes folk. Både til markedsdelen og til å utvikle organisasjonen. I framtida må det også påregnes kompensasjon til spillerne. Til nå har A-lags spillere stått skulder mot skulder om sommeren og malt sykehjem for å skaffe klingende mynt. Denne dugnadsånden og felleskapet ønsker alle å få med seg videre.
Med entusiasme som drivstoff
For uten et samspill mellom en entusiastisk leder og andre som ønsket å spille på lag, ville klubbens vekst ikke vært mulig.
– Jeg har latt meg beruse av Øyvind, innrømmer Trond Egge uten å blunke.
Samtidig er han klar på at det ikke er nok med entusiasme som drivstoff. Man må ha resultater underveis. Det har klubben hatt under Tomters ledelse. I 2009 spilte herrelaget i 2. divisjon for 60 tilskuere. To år senere er laget rykket opp til 1. divisjon. På tribunen sitter 230 spente fans.
Våren 2011 ga Tomter fra seg ledertrøya, kort tid etter at tittelen formann ble gjort til historie. Lill-Kristin Gundersen ble valgt til leder. Hun representerer en stor og viktig ressurs for klubben, nemlig foreldrene. Hennes datter ble med ei venninne fra Lillås skole på trening i 2001. Mor, datter og resten av familien føler seg godt ivaretatt i klubben, og har lyst til å gi tilbake.
– Å ta over etter Øyvind er en utfordring, innrømmer hun. Før hun legger til at hun får den støtten hun trenger, både fra Tomter og alle andre i klubben.
Falk-drømmen
Foreldregruppa til 31 aktive lag med stort og smått er en viktig ressursbank for klubben. Blant de som yter mer enn de fleste er gründeren Kjetil Kristoffersen, han som er kompis med John Cleese fra Monty Pyton. Kristoffersen og hans selskap Publicom samarbeider med Falk Håndball om events to ganger i året. Dette gir gode inntekter for klubben, men ikke minst gir dette omdømmebygging som kan være tungen på vektskålen når nasjonale sponsorer skal velge.
I desember 2010 ledet Kristoffesten en fullsatt storsal i Horten Kino gjennom et kick-off der Falk-drømmen ble født: Chapions League i jubileumsåret 2017. Med dette vant Falk også hjertet til redaktør Torgeir Lorentzen i lokalavisa Gjengangeren. I sin leder skrev han: Tirsdag fylte Falk den store salen på Horten kino til kick-off. Det er intet mindre enn imponerende og illustrerer mer enn noe annet at Falk-lederne har klart den øvelsen det er å få mange til på tro på den samme visjonen. Og troen, den har de. Knyttet til lagånden i klubben.
– Et område vi er best på i Norge, og det er på miljø. Tomter er krystallklar på det.
Falk er klubben man blir i. Man bygger vennskap og lojalitet. Et av målene for kommende sesong er å beholde flest mulig av de spillerne de har. Lokal forankring er nøkkelen til så vel lokalavis, som sponsorer og klubbmiljø.
Utfordringen som kommer i kjølvannet av å profesjonalisere deler av klubbens virksomhet kan komme i konflikt med nettopp dette: Å beholde lagånden. Samholdet. For når Horten Arena står ferdig, er det ikke lenger så viktig å overlappe treningstidene for å utnytte kapasiteten. Litt av hemmeligheten til Falk ligger nemlig her. De trange lokalene har ført A-lagsspillere tett sammen med yngre gutter.
Trond Egge har tro på at de skal klare å ta med seg videre essensen i Falks suksess: A-lagsspillere som byr på seg sjøl og er i nærkontakt med de unge. De som skal hale i land seieren og drømmen i 2017.
Viktige hendelser i Falk Håndball:
19 17: Sportsklubben Falk ser dagens lys. Den gang bare med fotball.
1949: Håndball blir en del av klubbens program.
1964: Rolf Mikaelsen, 14 år, har sin første trening på Ekseserhuset. Klubben har dame- og herrelag pluss 3-4 juniorlag. Kampene spilles utendørs.
1971: Holtanhallen innvies og Trond Egge deltar på sin første trening.
1985: Pappa Roar introduserer sønnen Øyvind Tomter på sju for håndballen.
2001: Lill-Kristin Gundersen følger datteren på sin første trening.
2007: Øyvind Tomter har ledet klubben i to-tre år. Falks Håndballs herrelag spiller i 2. divisjon med 60 tilskuere på kampene.
2009: Falk Håndball er klare for 1. divisjon. Publikumstallet har steget til 230.
2010: Publikumsrekord i Holtanhallen. Året avsluttes med stor kickoff med fullsatt storsal på Horten kino og fullastede busser med supportere som følger sine helter til finale i Spektrum, Oslo.
2011: Lill Kristin fra foreldregruppa blir klubbens leder. 31 lag i stort og smått er nå under Falk Håndballs vinger. Kommunestyret legger til rette for bygging av hall som tilfredsstiller elitekrav i Lystlunden
2014: 50 år etter han begynte er Rolf fortsatt med i Falk. Det samme er Trond, Øyvind og Lill-Kristin
2017: Falk fyller 100 år. 1500 blodfans brøler på tribunen. De har heia fram gutta i Falk Håndball mot seier på hjemmebanen i Horten Arena. Chapions league neste!