• Hopp til hovedinnhold
  • Skip to secondary navigation
  • Hopp til bunntekst

ORDSPINNERIET

Anerkjenn din kvenske identitet

  • Hjem
  • Helgeseminar høst 2023
    • Påmelding
  • Prosjekt
    • Identitetsreisen
  • Blogg
  • Ta kontakt
    • Om meg
  • Handlekurv

Mot i blikket

5. januar 2011 av Unni

Ekteparet Else Marie Larsen (77) og Hans Larsen (82) i Horten har i løpet av de fem siste årene gitt avkall på mye. Først var det utenlandsferiene. Det neste var båten. For to år siden ga Hans slipp på sertifikatet. Han orker ikke så mye mer. Else Marie må oftere og oftere gjøre ting på egenhånd, men en ting kjemper hun for med nebb og klør: Hun vil ikke miste hytta på Golsfjellet.

“Der har jeg hjertet mitt. Vi har hatt hytta i over ført i år og vi hatt det så fint der”, sier Else Marie. “Jeg lengter så på hytta, men han sier at han er ferdig med det. Det synes jeg er leit.”

Regjeringen Stoltenberg setter i Stortingsmelding 25 fra 2006 fokus på aldersgruppen til Else Marie og Hans. Fram mot 2030 vil tallet på eldre over 80 år fordobles, og den politikken det styres etter har sterkt fokus på felleskapsløsninger ”som den beste grunnmur for den enkeltes personlige trygghet og individuelle livsutfoldelse”. Nå verken ønsker eller trenger Else Marie og Hans hjelp fra det offentlige for å klare hverdagen, men de er smertelig klar over at den dagen nærmer seg. Utfordringene de har nå knytter seg mye til at hun fortsatt er rask til beins mens han trenger å ta det mer med ro.

Else Maries øyne smiler under en hvit lugg. Mens mannen trenger en høyrygget stol for å støtte nakke og rygg, holder det med en vanlig lenestol til henne. Men vante bevegelser serverer hun kaffe og fruktkake hjemme hos seg selv. Tre stearinlys er tent på det runde bordet i kroken mellom stua og kjøkkenet i første etasje av huset de bygde i 1960. Hans sitter på sin faste plass ved vinduet. De rødrutete skjorteermene hviler på armlenene på en høyrygget stol. Gjennom brilleglassene kan han skue ut mot en Oslofjord som i dag gnistrer i blått omkranset av hvite isflak, presset inn mot land på grunna.

Vett i pannen

En vårdag i 1949 inviterte han Else Marie på dans på lokalet i Fyllinga. Han spanderte de 25 ørene det kostet å komme inn. Siden har det vært han som har tatt ansvaret for at han, Else Marie og de tre barna som kom, har hatt til det de trengte. Han var den som gikk i bresjen når noe skulle gjøres. Nå er det slutt.

Motvillig har Hans Larsen (82) innsett at livet for alltid har forandret seg med alderen

Når han skulle fornye sertifikatet for to år siden gikk det glatt hos legen. Det var han selv som innså at trafikkbildet blir mer og mer komplisert, mens hans reaksjonsevne svekkes. Dermed har han parkert bilen for siste gang.

“Jeg gjør omentrent ikke noe lenger”, sier Hans. “Jeg følger med, og sier hva ho burde gjøre og ikke gjøre.”

Han tar en slurk av kaffekoppen. Selv om kroppen er begynt å skrante en smule, er stemmen fast og han har en mening med det han gjør.

“Men du går fortsatt i trappene”.

Else Marie vil ikke være med på at han har gitt opp. Hans trimmer fortsatt ved å gå trappa opp og ned 15-20 ganger i slengen og måker snø. Han står også for mye av matlagingen og har en egen oppskrift på bacalao med ”gammelfisk”, det vil si sei på rundt to kilo som har ligget i salt i et års tid. Utover det vil han at Else Marie skal ta ansvar for økonomi, så vel som innkjøp og andre ting som må gjøres.

Else Marie har også vært rask inne hos legen de gangene hun har vært der for å fornye sertifikatet de syv årene det har vært aktuelt.

“Jeg er aldri hos legen ellers, så jeg tror nok at det spiller inn.”

For til tross for at hun for 30 år siden hadde en omfattende kreftoperasjon og har satt inn protese i det venstre kneet på grunn av slitasjegikt, er hun frisk som en fisk. Som forhenværende gymlærer og turntrener gjennom mange år vet hun hva som skal til for å holde seg i form. Nå i høst forlot hun posten som leder for ”Gøy og tøy”, en turngruppe ”for de over 40” som hun var med å starte for elleve år siden.

“Det var vanskelig, men jeg gjorde det for å få tid til å dra på hytta.”

Stål i ben og armer

Så ble det likevel ikke slik. Hans vil ikke på hytta likevel. Men Else Marie vet råd. I den påbygde andreetasjen har hun TV og DVD. Der kan hun i både motgang og medgang følge Kari Jaquessons instruksjoner. Minst to ganger i uka gjør hun det.

Psykolog Vera Børsum har bred erfaring med spørsmål knyttet til uønskede endringer.

“Selv om man er flink til å få fokuset vekk fra egne sorger og plager, vil livets skuffelser likevel slå inn av og til. For da å finne ro med seg selv, må man klare å la sorger og skuffelser ta den plassen det tar”, mener hun

Dette har Else Marie kjent på. Savnet av treningskameratene har vært tungt å bære. Utover høsten har det vokst fram et ønske om å trene på en måte som både gir fleksibilitet og sosial kontakt. Hun har derfor hatt en prøvetime på et treningsstudio, og er klar for å starte opp.

Etter det skal hun til byen. Else Marie har bestemt seg for å ta vare på gleden i livet, selv om mye er forandret. Hun skal tilbake til parfymeriet der hun kjøpte leppestift for noen dager siden. Da fikk hun prøve et par parfymesorter, og hun har nå bestemt seg for hvilken hun vil kjøpe. I flere dager gikk hun med litt parfyme på hver arm, og fikk støtte fra datteren på hvilken hun burde velge.

Ryggen rak og blikket fritt

Else Marie tar med vante hender tak i garasjedørene, flytter sparken som sto bak bilen og rygger ut på veien. Hun kan godt klare både bilkjøring og handling. Det er ikke det. Men livet er ikke det samme lenger. Det de har vært to om, gjør hun i større og større grad alene.

Med bil i garasjen og sertifikat er det fortsatt greit å gjøre innkjøp. Det er bare så leit at Hans ikke lenger orker å være med.

Mens Hans for fem år siden bestemte seg for at turen til Egypt var den siste, lengter Else Marie ut. Mens Hans blir uvel når det er mye folk samlet, stråler Else Marie når hun er midt i en leende gruppe av mennesker. Båtlivet, som hadde vært en grunnpilar i samlivet deres ble det slutt på for to år siden.

“Han synes ikke det er greit lenger. Det må jeg respektere.”

På veien til treningssenteret stopper hun ved havna noen kvartaler borte. Her lå båtene de har hatt sammen, ti i tallet. Her bader hun fra tidlig vår til sen høst. Et tynt islag har lagt seg i havnebassenget, brutt opp av ei råk etter en stålbåt som er lagt til langs den innerste brygga.  Noen kråker maser i luften over Else Marie. Hun står ved badetrappa. Ved foten av den ligger steinen hun pleier å stå på etter morgenbadet og smøre seg inn med bodylotion. Blikket hennes går forbi dette. Forbi Bastøya og Åsgårdstrand. Else Marie ser mot våren.

“Jeg må ha våren på meg der oppe før jeg kan bestemme meg.”

Hytta betyr uendelig mye for Else Marie. Gjennom en dagmammajobb over flere år klarte hun å betale tilbake de pengene de hadde lånt av hennes foreldre. For noen dager siden hadde hun tenkt seg en tur oppover. Hun kunne sitte på med sønnen sin som skulle den veien. En forkjølelse gjorde at hun måtte innse at det ikke gikk. Da fant hun fram trimtøy og DVD’en med Kari Jaquesson.

Tåle slit og tåle sludd

“Har du sett så nydelig?”

Else Marie lengter etter våren. Da vil hun komme seg en tur på hytta på Golsfjellet

Else Marie skritter over de nedsnødde utriggerne på moloen med det gode beinet først. Alltid det gode beinet først. Og alltid noe fint å se. Akkurat nå er det formiddagssol mot snø og is.

Tilbake i bilen svinger hun forbi ”Tier’n”, den tiende båten de hadde. Snekka på 24 fot er pakket inn for vinteren i oppkjørselen til datterens nabo. Om sommeren dupper den på motsatt side av den piren Else Marie pleier å bade fra. Den første tiden var helt forferdelig, og tårene var ikke mulig å holde tilbake. Nå har det gått to år, og selv om smerten fortsatt sitter på samme plassen er det til å leve med.

“Men det tar tid, altså.”

Tåle frost og varme

Det er kaldt og det er glatt, men det biter ikke på Else Marie. Hun har vært ute en vinterdag før. Bilen blir parkert slik at det er lett å kjøre ut igjen etterpå. Nå går hun målrettet mot døra til Trimhuset Horten og peker til høyre og venstre.

“Er det ikke fint her? Se så flott!”

Ikke før døren har gått igjen bak Else Marie er hun gjenkjent av mannen bak skranken. Hun finner selv veien til damegarderoben og plasserer klærne sine i et skap. Det er fortsatt god tid til Seniortrimmen starter så hun vagler seg opp på en krakk tilpasset langbeinte folk på utsiden av døren til treningsrommet. Flere kommer til og praten går lett. Så dukker Sonja Ellefsen opp, ei treningsvenninne fra turnstevner. Gjensynet blir hjertelig. Else Marie har vært mer enn trener. Hun var en inspirasjonskilde og et samlingspunkt for mange og uten henne har mange falt fra.

“Det ble ikke det samme uten deg”, sier Sonja og klemmer Else Marie hjertelig.

Aldri for sent. Else Marie har meldt seg inn i Trimhuset Horten og får hjelp av Silje Bekkevold til å finne riktig teknikk på step’en.

Flere kjente dukker opp. Til sammen tolv av rundt tretti har vært under Else Maries vinger på en eller annen måte. Klemmene sitter løst og Else Marie stråler. Hun er kommet inn i varmen igjen.  Latter og skrål fyller rommet. Mye grått hår og fargerike topper.

Den røde veggen bakerst i rommet speiler seg både foran og på siden. Det er ikke til å unngå å skubbe inntil noen når matte, step og vekter tas fram. Musikken lokker og instruktør Silje Bekkevolds bydende stemme får deltakerne til å gi litt ekstra. Else Marie har ikke deltatt på akkurat dette før, men rocker og hopper i takt med de andre som om dette var hverdagskost. Skøyting fra siden opp på step’en var eneste utfordring.

“Da må du helt innpå brettet Else Marie, ikke sant. Flott!”

Silje har ørneblikk. Hun kjenner alle i rommet ved navn. Nå tråkker hun mellom svette kropper og fokuserer på Else Marie. Med litt veiledning og litt tilpasning på grunn av kneprotesen gikk det også bra.

Else Maries plan

I følge magasinet ”Vi over 60” viser den moderne ”Lykkeforskningen” at godt voksne mennesker opplever den høyeste livskvaliteten. Selv om flere utrykker skepsis mot denne forskningen er tallene når det gjelder fysisk aktivitet og friluftsliv klare. De som trener med måte har et høyere lykkenivå enn andre, uansett alder.

“Jeg har en plan.”

Det er hytta på Gol igjen. Den ligger og lurer hvor enn Else Marie befinner seg.

“Jeg skal vente til utpå våren. Så skal jeg kjøre opp og være der et par dager.  Så skal jeg ta toget til Finse. Og gå en tur fra hytte til hytte. Jeg er så glad i fjellet, skjønner du. Men jeg blir ikke borte mer enn ei uke. Jeg vil ikke være borte fra han lenger enn det.”

Leppestift og parfyme. Else Marie vil ta vare på seg selv inn i den nye fasen livet har å by på.

Hans tror ikke Else Marie vil kjøre så langt. Men det vil hun, og hun skulle ønske at han ville bakke henne opp på det.

Nå har hun parkert bilen igjen, og er på vei til parfymeriet. Leppestiften hun hadde kjøpt sist hun var innom, svarte ikke helt til forventningene, men med litt råd fra eksperten sitter den som den skal. Med en feiende bevegelse dusjer Kate Klemmetsen parfyme fra en prøveflaske over en sterk og klar kvinne på 77 som har manøvrert seg inn i en ny fase i livet.

“Her er duften. Meget eksklusiv.”

“Ja, jeg tror det var den. Den var nydelig. Jeg skal rett og slett ha en sånn, jeg.”

Sier Else Marie. Og legger den elegante ”Trésor for alle voksne damer” i veska.

Trykket i Vestfold Blad uke 1 2011

Filed Under: Vi i Vestfold

Footer

Siste blogginnlegg

  • Veien til en kvensk identitet skal bli lettere å gå
  • Laila Lanes bidrar til økt kunnskap om kvener
  • Mine sjøsamiske røtter
  • Kjøkkenkunst og arven fra mamma
  • Postbudet og Lovikkavanten
  • Kvensk folkefortelling og Europas kulturhistorie
  • Jeg vil hedre min oldemor
  • Hva vil politikerene i Horten si?
  • Veien til kvenenes historie går gjennom litteraturen
  • Birkarlhandelen var basert på tillit

102693281826366

INSTAGRAM

kvenskeroetter

Vil du være en stolt og glad kven, eller en som t Vil du være en stolt og glad kven, eller en som tenker mye på den urettferdigheten som har pågått?

Det er fullt forståelig at man blir lei seg, skuffet, såret eller sint når man oppdager at man er kven seint i livet. Hvorfor har ingen fortalt!

Spørsmålet er om du vil fortsette å ha det sånn, eller om du vil dyrke fram positive følelser, tanker og handlinger. Om du vil forandre livet ditt i en retning som gjør deg godt, eller om du vil stå fast.

For dette går an å velge. Det er utgangspunktet for seminaret i Tromsø 7.-8. oktober. Les mer på ordspinneriet.no
*
#kvenskidentitet
#kvensklitteratur
Godt å kjenne på gleden av å ha gavmilde folk r Godt å kjenne på gleden av å ha gavmilde folk rundt seg. En haug med tyttebær kom inn døra i går uten at jeg visste ordet av det. Nå er det bare å sette på kok. Nam-nam
*
#sanking
#tradisjonsmat
Utenfor er det grått og vått. Fra oven kan man h Utenfor er det grått og vått. Fra oven kan man høre drønn, og lynblink lyser opp i raske glimt. Inne er det lunt og godt. Om enn noe uryddig. Det er trivelig med bøker, og jeg liker å jobbe meg fram mot å holde foredrag og kurs. Akkurat nå er det kanskje preget av kaos, men det passer jo bra i forhold til tema i Tromsø 7.—8. oktober: Fra kaos til kvensk identitet 😄
***
#kvensk
#kvenskidentitet
#kvensklitteratur
KVENSK IDENTITET — Hvordan påvirkes livet av at KVENSK IDENTITET — Hvordan påvirkes livet av at man seint i livet oppdager at man er kven? Det er ikke likt for alle, men det er noe som går igjen. Mange føler på uro og forvirring. De vet ikke hvor de skal henvende seg for å få kunnskap om det kvenske, man søker tilhørighet. Dette og hvordan man kan falle til ro, er hovedtema for seminaret i Tromsø 7. - 8. oktober. Det er fortsatt ledig plass. Påmelding på www.ordspinneriet.no. Ta gjerne kontakt dersom du lurer på noe.
*
#kvensk
#kvenskidentitet
#kvensklitteratur
#kvenskeroetter
Hvordan kan man skille litteratur som gir deg kunn Hvordan kan man skille litteratur som gir deg kunnskap om kvensk kultur og historie fra opplysninger som kan føre til at du misforstår? Det skal vi snakke om på seminaret i Tromsø 7.-8. oktober
*
#kvenskidentitet
#kvensklitteratur
Veldig hyggelig å møte @terje_wollmann på Konfe Veldig hyggelig å møte @terje_wollmann på Konferansen i Oslo på mandag, og ikke minst få utgave tre av @nilsogmagga
-
#kvensklitteratur
#kulturdirektoratet
#kulturrådet
Et naust i tåka? Nei, minner om den vakreste tida Et naust i tåka? Nei, minner om den vakreste tida. Lukt av bork til spissa, røykalaks, einer og lyng, tørrfesk og grasløk, myr og bålrøyk. Fingre malt blå av naturens goder. Latter og kuraut. Dialektmelodien som forteller hvem jeg er. 
*
#kvensk
#motnord
#kvenskidentitet .
Kvensk identitet - behovet for kunnskap. En introd Kvensk identitet - behovet for kunnskap. En introduksjon til seminar i Tromsø 7.-8. oktober
---
#kvensk
#kvenskidentitet
#kvensklitteratur
Sett av en halv time tirsdag kveld og få med deg Sett av en halv time tirsdag kveld og få med deg tips om dette viktige tema. Arrangementet finner du på Facebooksiden til Ordspinneriet-Mine kvenske røtter. Åpent for alle.
#kvenskidentitet
Nå er det bare å få "spredt ordet". For nettopp Nå er det bare å få "spredt ordet". For nettopp å drøfte kvensk identitet for det enkelte individ er det ikke så mange steder man får gjort. Det er en av flere grunner til at jeg tar tak i det.
#kvenskidentitet
Arendalsuka er mer enn det du ser på tv. Der er d Arendalsuka er mer enn det du ser på tv. Der er det storpolitikk og makt. Det er mer enn det du ser bryggelangs innerst i Pollen også. Der ligger båter så store som flytebrygger og sender signaler om hvor den økonomiske makta er. Man ser folkeliv, men ser man det man ikke ser? Ser man hvor fargerikt land vi har? På dette området speiler #arendalsuka hvem og hva som slipper til. Det var ikke så mange forskjellige språk å høre heller. Hatprat er viktig tema, men det kan hende det skulle vært et innsmett om hvor viktig det er med impulser utenfra som endrer samfunnet i positiv retning. Arendalsuka er også å leite etter en plass å sitte sammen, å snakke med ukjente og knytte kontakter, og den kan åpne opp for nye perspektiver. Siste ord fra meg om den saken er ikke sagt.
*
#kvensk 
#fargerikt
#fellesskap
Siden det var stor mangel på informasjon om befol Siden det var stor mangel på informasjon om befolkningen i Tornedalen på Norrbottens museum i Luleå:
#reisekven lager alternativ utstilling
#jegerher
#norrbotten
#nordkalotten
Dette blir spennende! Vårens prøveprosjekt ble v Dette blir spennende! Vårens prøveprosjekt ble vellykket, nå går veien videre. Bare detaljer gjenstår, så er alt på plass. Håper folk i Tromsø har lyst til være med 😊
***
#identitet
#kvenskidentitet
#identitetsbygger
#ordspinneriet
Man blir glad for en slik gave, og også motivert Man blir glad for en slik gave, og også motivert til å jobbe videre. Takk til kursdeltakerne i "Anerkjenn din kvenske identitet".

#kvensk
#kvenstas
#identitet 
#kvenskidentitet
Uretten mot kvener, norskfinner, skogsfinner og sa Uretten mot kvener, norskfinner, skogsfinner og samer pågikk over mange generasjoner, og mye har gått tapt. Nå foreligger rapporten "Sannhet og forsoning". Den bærer med seg mye håp, men det er også grunn til å stoppe opp. Rapporten bærer preg av at det nesten ikke finnes forskning rundt kvener og andre nasjonale minoriteter. Kan vi da tro at "Sannheten" er samlet mellom to permer? Hvis vi er usikre: Hvordan vil forsoningen bli?
-
#kvensk
#kvenskidentitet
#sannhet
#forsoning
#identitet
Det er stadig flere kreative og innovative folk so Det er stadig flere kreative og innovative folk som produserer smykker og annet fint, med kvenskinspirerte motiver og tema. Som disse naturlige og vakre brosjene fra Jan Erik Laiti. Blir stas å pynte seg med dem. 
***
#kven
#kvenstas
#identitet 
#kvenskidentitet
Det tyter fram innovatører og kreative kvener ove Det tyter fram innovatører og kreative kvener overalt. Og jeg kan pynte meg med kvenstas. Dette smykket er jeg veldig glad i, og kommer fra Reisa Skinnprodukter. 
#kven
#kvenstas
#identitet 
#kvenskidentitet
På vei mot nord, med mine gamle og slitte følges På vei mot nord, med mine gamle og slitte følgesvenner, anskaffet i en annen tid. Med relativt ny markering, av relativt nytt ståsted. Både Røde Kors, en tidligere arbeidsgiver, og Norske kveners forbund, min nåværende viktige havn, finner plass side om side i mitt ❤️
--
#motnord
#kvensk
#identitet
#kvenskidentitet
Ingeborg Arvola er født i Honningsvåg, oppvokst Ingeborg Arvola er født i Honningsvåg, oppvokst i Tromsø og er nå bosatt i Oslo.  Hun har siden 1999 utgitt tjuefire bøker, og vunnet flere priser. Tirsdag får kursdeltakerne i "Med litteratur som identitetsbygger" høre henne snakke om sitt forhold til naturen i Neiden og den kvenske kulturen. Og om Brita Caisa Seipajärvi, som spenner på seg skiene og går mot kysten av Finnmark. Uansett hva som skjer går hun videre, men hva møter henne når hun kommer fram? Les om prøveprosjektet på ordspinneriet.no
***
#kvensk
#kvääni
#identitet 
#identitetsbygger
#kvenskidentitet
Det er i sprekkene lyset slipper inn * #lillastuga Det er i sprekkene lyset slipper inn
*
#lillastugan
Load More Follow on Instagram
Copyright © 2023 · Ordspinneriet · Unni Elisabeth Huru · Kurs og foredrag · Prosessledelse ·