Samhandling, relasjoner og kommunikasjon er temaer som opptar oss alle. Ikke minst er dette viktig på arbeidsplassen. I et sunt og støttende arbeidsfellesskap er det lettere å holde seg frisk enn om man opplever for eksempel utestengelse, forbigåelse eller hets. I et møte med en filosof ble det lett for meg å sette ord på hva en god kollega er for meg: En god kollega er en du kan stole på, en som lytter, en du kan le sammen med, en som bekrefter deg når du har gjort noe bra og som stiller opp for deg når du ikke er helt på topp.
Man kan også få klarhet dersom man snur på det og spør seg selv om hvordan man ikke vil bli behandlet av en kollega. Det sier noe om hvilke verdier du setter høyt. For egen del kan jeg liste opp at jeg ikke liker at folk farer med løgn, er urettferdige eller bakker ut når det gjelder. Jeg liker ikke smisking og forbigåelser. «Blikking» er ikke ok. Jeg må kunne være meg selv, trives ikke i miljøer som setter for trange rammer for andre. Snur vi på det verdsetter jeg sannhet, rettferdighet, lojalitet, redelighet, inkludering og raushet.
Dette er en øvelse du kan gjøre selv. Hva liker du og hva liker du ikke ved andre? De verdiene du kommer opp med er viktige for deg. Men hva er viktig for andre? Det vet vi ikke uten videre. vi må lytte og lære. Gode kollegaer utvikles i et felleskap.
Per Fuggeli var klartenkt, frittalende og hadde gjort seg opp en mening om nettop arbeidsfellesskap. Han holdt fram verdighet, handlingsrom, tilhørighet, mening og trygghet som viktige egenskaper, og kalte dem helsens grunnstoffer: «Disse grunnstoffene kan vi ikke få på apoteket eller i helsekostbutikken. De må vi skape og dele selv, i flokkene våre. Disse psykososiale vitaminene kan vi ikke få på blå resept. Arbeidsflokken gir eller stjeler verdighet. Du blir dannet av måten du danser med flokken din på. Derfor blir egenskapene til felleskapet så viktige».
HVORDAN VÆRE EN GOD KOLLEGA
- Husk at ditt bidrag er viktig: Vær bevisst på din egen påvirkningskraft. Alle kan påvirke eget arbeidsmiljø. Du har både ansvar og mulighet for å bidra positivt til en god arbeidsdag for alle.
- Ta initiativ: Si fra til lederen din dersom det er noe i arbeidsmiljøet som ikke er bra. Ta initiativ og foreslå forbedringer dersom du synes det er behov for det.
- Bidra til god dialog: Snakk med leder og kolleger om det som er vanskelig. Slik kan dere sammen skape en åpen og god dialog, med takhøyde for å ta opp problemer.
- Del kunnskap: Del kunnskap, informasjon, tips og råd med kollegene dine.
- Ta deg tid: Ta deg tid til de rundt deg i hverdagen. God sosial støtte fra kolleger og leder gjør oss i stand til å takle større utfordringer og er en viktig buffer mot stress, overbelastning og sykdom.
- Bidra til en god tilbakemeldingskultur: Gi konstruktive tilbakemeldinger – og ta imot tilbakemeldinger på en konstruktiv måte. Alle kan bli bedre og tilbakemeldinger gir mulighet for læring og utvikling.
- Gi anerkjennelse: Alle trenger å bli sett og verdsatt for å trives på jobb. Lytt til andre og vis interesse for det kollegene dine jobber med. Gi kollegene dine anerkjennelse for den jobben de gjør.
- Følg felles kjøreregler: Følg de kjørereglene og rutinene dere er blitt enige om på arbeidsplassen din.
- Ta avstand fra mobbing: Ikke aksepter mobbing eller utfrysing. Ta kontakt med verneombudet hvis du er usikker på hva du bør gjøre.
- Vær inkluderende: Snakk pent om hverandre. Snakk med folk, ikke om folk. Den gode fellesskapsfølelsen – vi-følelsen – er et viktig kjennetegn på et sunt og godt arbeidsmiljø.
KILDER
- Kreftsyke Per Fugelli med juleappell til nordmenn (Kommentar i Dagbladet 22. desember 2012)
- Slik kan du bidra til et godt arbeidsmiljø Arbeidstilsynet)