En norsk byggeleder må gi klare og tydelige beskjeder til sine polske medarbeidere på arbeidsplassen. Dette er viktigste læring etter en studietur på språkskole i Polen.
Addecco Norge AS avdeling sør har tatt med seg sju byggeledere fra fire ulike firmaer til språkskolen de bygde for fem år siden i Polen. Dette har de gjort for å gi sine kunder innen bygg og anleggsbransjen et innblikk i hvordan de lærer opp sine medarbeidere før de kommer til Norge.
Bestemt ledelse.
Å snakke samme språk er viktig, men like viktig er det å vite at man sier kan forstås forskjellig avhengig av hvilken kultur man kommer fra. Sier du på en høflig måte til en nordmann at det er fint om jobben er gjort innen to dager, er jobben gjort innen to dager.
– Slik kan du ikke snakke til en polakk, sier Emil Zaremba, rektor ved Campus Szaflary. – Du må si klart fra at jobben skal være gjort innen forventet tid.
I følge han er det utrolig viktig å gi klare beskjeder, både positive og negative. Når en polakk får høre at dette var bra uansett hva han gjør, vet han ikke om du mener det du sier eller ikke. Er jobben ikke gjort tilfredsstillende forventer de å høre det. Er jobben gjort bra forventer de tilbakemelding på det. Klar og tydelig tale gir trygge og lojale medarbeidere hevder rektor Emil Zaremba.
Redde for å miste jobben. En byggeleder forventer at en arbeidstaker sier fra om han ikke forstår det som blir sagt. Det kan være vanskelig å få en polakk til å gjøre. Zaremba forklarer dette ut fra kulturelle forhold enn i forhold. Et autoritært regime har ført til holdninger der en arbeider forventer at en arbeidsleder styrer jobben han gjør, og trange økonomiske kår gjør at man er redd for å spørre når man ikke forstår. Redselen for å miste jobben stenger for viktig kommunikasjon.
Fikk bekreftet ny kunnskap. Rikard Wisløff Nilssen hos Bermingrud Entrepenør AS er tilbake på jobb som anleggsleder på Korten i Tønsberg. Foran ham reiser det seg et bygg på 10 000 kvadratmeter i fire etasjer. Det bygges for framtiden, med energioptimale løsninger. Det ferdige bygget skal huse Helseøkonomiforvaltningen, HELFO. Arbeidsplassen domineres av nordmenn, men det snakkes både svensk og polsk i pausene. Wisløff Nilssen er kjempefornøyd med det han har sett og lært i Polen.
Samme dag som han kom tilbake etter turen fikk han bekreftet hvor viktig det er for polakkene han har ansvaret for at han som ledere er klar og tydelig. De polske medarbeiderne på byggeplassen på Kilen i Tønsberg etterlyste hvordan de lå an. De vil vite om de har produsert i forhold til forventningene.
– Jeg hadde kanskje ikke oppfattet hva som lå i dette uten den turen, sier Wisløff Nilsen. At polakker forventer bestemte ledere bekreftes av Stanislaw Przadka som har vært ansatt hos Adecco i fem år. – Rikard vet dette. Vi har jobbet sammen før, sier Przaka
Ønsker et stabilt liv.
Przadka har som de fleste andre polske arbeidstakere jobbet med ulike ting hjemme i Polen, mens han i Norge utelukkende har jobbet som forskalingssnekker. Han er stolt av landet sitt, men velger en framtid i Norge. For tre år siden kom kona og barna til Norge og i fjor kjøpte han seg hus. Han ønsker et stabilt liv for seg og sine. Å forstå og bli forstått er avgjørende, mener han. – Det er veldig viktig å lære seg norsk. Spesielt når det er et problem som skal løses.
Også hos Trio Bygg AS er de fornøyde med at de tok turen til Polen. Daglig leder Arnt Kristiansen er imponert over den innsatsen elevene på skolen la for dagen og sitter igjen med et seriøst inntrykk av både Adecco og opplæringen de gir til sine medarbeidere før de kommer til Norge.
Prosjektleder Kjartan Hansen tror det skal gå greit å være mer direkte overfor polakker enn nordmenn på samme arbeidsplass. – Alle er forskjellige, mener han. – Det gjelder å være ydmyk overfor alle man møter.
Toveis kommunikasjon.
Leif Inge Ottem var klar over hvor viktig det er å snakke tydelig før han reiste på studietur. Det nye han lærte på turen handlet om små, men viktige kulturforskjeller. I Polen håndhilser man hver gang man møter hverandre. Dette gjør man sjelden i Norge, og det kan misforstås av nye medarbeidere. Ottem vil gjøre ting annerledes neste gang han får en polsk arbeider inn på byggeplassen. Han vil legge opp til å få en to veis kommunikasjon. – Jeg kommer til å ta dem i hånda og sette meg ned med dem og høre åssen dem har det. På den måten ønsker han å bekrefte at han at han verdsetter de polske arbeidstakerne og får fanget opp ting som kan gjøre jobben lettere for begge parter.
I følge rektor Emil Zaremba vil dette bidra til at de polske medarbeiderne opplever seg verdsatt. – Betrakter du en nordmann og en polakk på samme måte og betaler det som forventes får du en lojal medarbeider, hevder han.
Les også: Effektiv språkopplæring og Til Polen for å lære norsk.
Reportasjen ble trykket i Vestfold Blad uke 20/2011.
Adecco-saken:
Et fjernsynsteam fra NRK Dagsrevyen tok seg 17. februar inn i kjelleren på Ammerudlunden sykehjem i Oslo og avdekket brudd på overtidsbestemmelsene og andre forhold som er i strid med retningslinjer og regelverk som regulerer arbeidslivet i Norge. Addeco kom ubønnhørlig inn i medias søkelys. I dagene og ukene som kom ble selskapet filleristet av hele medienorge, politikere, kritikere og samarbeidspartnere. NRK reportasjen utløste et skred av liknende reportasjer, og avislesere og fjernsynstittere ble detaljorientert i tiden som kom. Oslo kommune sier opp sin avtale med Adecco 22. februar. Dagen etter går direktøren for Addeco Helse, Bård Kristiansen av etter å ha erkjent at han hadde kjent til forholdene over lang tid. I slutten av februar sa Norges nest største dagligvarekjede Coop opp sin avtale med bemanningsselskapet. Mens det var stille fra NHO, krevde Fagforbundet innsyn i arbeidskontaktene til Adecco ansatte og at flere kommuner brøt sine avtaler med konsernet. I begynnelsen av mars falt Norges Fotballforbund ned på at de ikke ville bryte med sin hovedsponsor, men mente at Adecco ville iverksette de riktige tiltakene og rydde opp. Omtrent samtidig meldte ledelsen for hele Adecco-konsernet i Sveits seg på banen og var ikke nådige med de som har rotet det til i Norge. – Alle som har deltatt eller visst om bruddene på arbeidsmiljøloven får sparken, var Konsernsjef Patrick De Maeseneires beskjed. De ledende mediene slapp taket i Adecco, og i løpet av resten av mars og april var det knapt en setning å lese verken i riksmediene eller mer lokale medier. Første mai ble Adecco på nytt en het potet i lokalavisenes leserbrevspaler og i talene til ledende politikere og LO-topper. Adecco saken ble brukt for å symbolisere de politiske skillelinjene mellom venstresiden og høyresiden i synet på hvorvidt sykehjemmene i landet skal driftes i privat eller offentlig regi.