Sa mora mi

ENHVER DAG HAR NOK MED SIN PLAGE

– sa mora mi. Med det mente hun at det var bortkastet tid og krefter å bekymre seg over hva morgendagen kom til å bringe. Det gjaldt å holde fokus på dagens oppgaver og gjøremål. De krevde sitt, det skal gudene vite. Mamma hadde nok å gjøre fra hun sto opp om morgenen til hun gikk og la seg om kvelden. Titt og ofte hadde hun mer enn nok å gjøre om nettene også.

Min mor fødte elleve barn. Ti av dem vokste opp, med alt hva det krever. Helt i begynnelsen av 50-årene var kikhoste et vanlig problem. Jeg vet ikke om de to eldste søsknene mine fikk kikhoste, men jeg vet at de to neste gjorde det. De var ganske tett i alder og mamma hadde ikke avlastning de døgnene dette sto på. Da hadde hun mer enn nok med å komme seg gjennom det, både dag og natt.

Det var ikke alltid sånn, selvfølgelig, men også disse beinharde øktene måtte hun komme seg gjennom. I dag ville dette alene vært utenkelig for en ung far eller mor. Tar en med at de to andre barna måtte ha mat og stell, og at kyrne i fjøsen måtte ha det samme, ser en lett at hun ikke kunne tenke så mye på morgendagen.

Et så hardt liv er ingenting å romantisere, men det spørs om vi hadde trengt kurs i mindfulness om vi hadde mindre tid til grubling. Jeg vet sannelig ikke hva som er verst. Eller best.

Innlegget er nummer en i det jeg tror blir en serie der jeg samler mammas mange visdomsord.
 
 

4 Comments

  • Unni

   Så flott, Kurt. Ja. Mamma vil jeg skrive om. Det er en måte å få henne nærmere på, en måte å vise takknemlighet på. Og å fortsette å lære. Mamma fortjener å ikke bli glemt.

   Du får hjelpe meg der du kan om jeg bommer 😉

 • Irene

  Enig! Dette vil jeg og følge med på :O) Hun fortjener virkelig å bli husket – min kjære svigermor!