Tilstedeværelse

TA VARE PÅ ØYEBLIKKET, PÅ DEG SELV OG DE RUNDT DEG.

Akkurat nå sitter jeg foran Mac’en. Jeg har tatt en liten avstikker fra det jeg holder på med, for det hender ting dukker opp på veien jeg vil ha med meg. Eller må gjøre noe med. En webside skaper ikke seg selv, men må stadig oppdateres. Det hender jeg ikke gjør det tidlig nok og da dukker det opp merkelige meldinger – eller spam som det også kalles. I dag tok jeg affære.

Ved en nøyere gjennomgang oppdager jeg at flere av blogginnleggene jeg har skrevet for lang tid tilbake er «infisert». Når vet jeg ikke, heller ikke hvordan. Det tvinger meg uansett til å ta stilling: Gjøre noe eller la være? Jeg velger å slette, men ikke før jeg har sett hva jeg skrev og tenkte den gangen.

En flyktig dans

Bildet over vekker minner, det samme gjør den korte teksten jeg skrev: «En ettermiddag jeg lå og døste i skyggen av et gammelt epletre så jeg dette: To blomsterknopper i elegant dans på bladet til en hostaplante. En flyktig dans, en enkeltforestilling. Øyeblikket etter skyet det over. Vinden stilnet og det dansende paret var falt til ro. Flaks at jeg fikk med meg dette!»

Flaks at jeg fant tilbake til dette nå, dette øyeblikket som jeg husker jeg så inderlig vel. Jeg lå der fordi jeg var ute av stand til å gjøre annet på den tiden. Idet jeg fikk med meg denne elegante oppvisningen tenkte jeg ikke, jeg så.

Viktig ballast

I dag skjønner jeg at det har gitt meg en viktig ballast. I mange år var jeg på farta, ville ha med meg absolutt alt jeg fant interessant. Det var mye, altfor mye. Dermed fikk jeg ikke med meg vesentlige ting. Etter å ha tilbragt måneder som betrakter, ser, hører og responderer jeg på en bedre måte overfor omgivelsene. Jeg lytter mer til det som foregår inne i meg selv også. Det har gjort meg roligere, mer tilfreds og har åpnet opp dører jeg ikke engang hadde sett tidligere.

En av de tingene jeg har funnet er at jeg er en langt mer kreativ person enn jeg trodde før. Jeg har vært logisk, rasjonell, målrettet og effektiv. Det er jeg fortsatt, men jeg har for det første sluppet fram de mykere sidene av meg selv, noe som jeg gjør meg hyggeligere å være sammen med. Jeg har dessuten forstått sammenhengene mellom nettopp ytelse og kreativitet, for eksempel. Det er blant annet dette jeg skal snakke om på foredraget «Kreativitet og tilstedeværelse» neste uke.

Hent fram glimtene av sol

Disse tankene kom fordi jeg så dette dansende paret igjen, dette solglimtet. Det var et vakkert øyeblikk jeg gjerne deler en gang til. Denne gangen med en refleksjon over hva øyeblikk etter øyeblikk har gitt meg i årene som har gått siden det.

Ta vare på øyeblikket. Da tar du vare både på deg selv og de rundt deg.


4 Comments

 • Inger Kristine Rolland

  Hei Unni 🙂 Så fint at du delte det en gang til……for jeg fikk ikke dette fine «dansende paret» med meg forrige gang 🙂 Nydelig var det….og et bilde man blir glad av å se på…tusen takk for deling! God klem

  • Unni

   Hei Inger. Hyggelig at du setter pris på det og deler tanker her. Noen minner er så gode at de godt kan hentes fram flere ganger. Den gode følelsen kjennes på nytt og gir glede som varer en stund.

 • Kurt Pedersen

  Ser at du (ogso) har problemer med spam.
  Er ikke denne bloggen lagd ved hjelp av WordPress?
  Går ut fra at i alle fall «Spam-fighter» nummer 1; Aksimet er installert, men om den ikke er det…
  Link til gratis spam-fighter: https://akismet.com/wordpress/

  Det finnes andre måter å sikre seg på også, men det kan bli litt mere komplisert.