Kort tid etter at jeg oppdaget at jeg var kven ble en tekst jeg hadde skrevet publisert i NRK Kvääni, en nettside for kvensk samtid og nyheter. Å skrive var det viktigste jeg gjorde på vei mot min krenke identitet. Den ble også opptakten til et liv som offentlig kven. Jeg vil at kvener skal bli synlige i samfunnet, så jeg angrer ikke på det.
Først ønsket jeg oppmerksomhet rundt reise- og skriveprosjektet Mine kvenske røtter som handlet om min egen oppvåkning. Det førte til en spennende utveksling med andre på sosiale medier. Jeg fikk et nettverk, støtte på veien og lærte utrolig mye. Tre år senere ble jeg talsperson for andre kvener, og nå driver jeg kurs- og foredragsvirksomhet.
VEIER TIL KVENSK IDENTITET – INDIVIDETS PLASS I FORNORSKNING OG FORSONING
Målet med boka Veier til kvensk identitet – Individets plass i fornorskning og forsoning er at leserne skal få mer kunnskap om kvensk historie og samtid. Det er også et sterkt ønske at kvener som er usikre på egen identitet skal få svar på sine utallige spørsmål.
Jeg skal gi ut boka på eget forlag – Ordspinneriet forlag – og har knyttet meg til BoldBooks sine fagfolk for å få den kvalitetssikret. Boka skal bli den aller beste jeg kan skrive akkurat nå.
ORDSPINNERIET FORLAG I SAMARBEID MED BOLDBOOKS
Den aller viktigste personen for meg akkurat nå er redaktøren min, Kristin Hide. Hun er der når jeg trenger det, coacher, støtter og pusher akkurat passe mye. Hun er språkvasker også, og skal sikre en god leseropplevelse. Samtalene med henne har jeg på nett, en utmerket og effektiv løsning.
Jeg har også hatt møter med en markedskonsulent. Det trenger jeg, for å gi ut bok på eget forlag innebærer stor økonomisk risiko. Samtidig har jeg den hele og fulle kontrollen, så det skal bli gøy å få den ut og fram. Avtale med en som skal gjøre det tekniske arbeidet før boka går til trykk, er også på plass. Dette siste føler jeg meg rimelig trygg på etter å ha drevet et grafisk firma sammen med mannen min i over tjue år.
Det er mye mer som skal gjøres, men alt i alt er dette utrolig spennende, og jeg koser meg virkelig med skrivingen.
ER DETTE EN BOK FOR DEG?
Har du noen tanker om bokprosjektet mitt? Kunne du tenke deg boka når den kommer, og hva ville du helst at jeg tok med av informasjon og erfaring? Skriv gjerne en kommentar under 🙂
Berit Auensen says
Har akkurat lest lælstadianernrs historie i norge.veldig interessant.de var essensielle for at kvenene beholdt språk og kultur så lenge.
Unni says
Takk for kommentar, Berit. Ja, det er interessant. For mange er salmesang fortsatt viktig som språkbærer. Så synes jeg det er et tankekors at dette ikke gjenspeiles i bygda jeg kommer fra, den var sterkt preget av læstadianismen. Kan ikke huske at de gamle sang på kvensk når det var predikanter på besøk.
Lilliann Høyvang Andreassen says
Har akkurat sett ein YouTube frå vår nabo i nord om den svenske prosessen rundt forsvensking, forsoning og minoritet/urfolk. Rekner med at du er ajour på dette. Særskilt interessant å høyre på forskaren som stadfester noko eg har høyrt om. Og dette med tilhøyrigheit til alle dei 3 folka i tre stammars møte. Ikkje minst Ref til nyare arkeologisk forskning som seier at ein må sjå på levesettet og at det viser flytande identitetar langt bakover i tid, og at dette er blitt «feiltolka» av embetsmenn sendt sørfra. Eg kjem nok til å lese boka di. No har eg nett fått Elin Anna Labba sin fyrste roman «Far inte til havet». Mi kjente samiske grein har røter i fjellet rundt Kiruna. Dei hadde trekkruter ut til Kvaløya gjennom Målselv.
Beste helsing Lilliann
Unni says
Helt ajour er jeg nok ikke, for det er utrolig mye å sette seg inn i. Jeg har alle rapportene som ble overlevert til den svenske sannhetskommisjonen, siden jeg sitter i en gruppe som jobber med disse temaene på tvers av riksgrenser. Det er uhorvelig mye å lese, men får hentet ut litt nå og da.
Slike videoer er gull verd, både for den som vil ha ut et budskap og for den som vil lære. Jeg tenker som du at det er viktig å se mer på flyten mellom folk, kultur og historie, og også at folks identitet springer ut fra dette. Jeg har ikke fått lest så mye som jeg gjerne ville, men tiden kommer. Kos den med boka.
Sollaug Bessesen says
Ønsker deg så masse lykke til med jobben du gjør .
Unni says
Tusen takk, Sollaug. Uten deg ville dettte ikke skjedd, jeg er deg evig takknemlig. Jeg tenker ofte på deg mens jeg skriver, og har både dine notater om slekta og heftet til Per-Olof Snell tilgjengelig hele tiden. Vi møtes når boka er ferdig 🙂